Skanderborg 1945.

Skanderborg 1945.

Jul i gamle dage

Julen nærmer sig, og pynt til stuer og træer skal kreeres. Også i begyndelsen af 1900-tallet blev der klippet og klistret i denne tid

Af
Af Helle Reinholdt

Museumsdirektør

Skanderborg Museum

TILBAGEBLIK Ingeborg Christensen fortæller sine barndomserindringer om de sidste forberedelser op til jul på en gård i Horndrup i Tåning sogn omkring 1905 til Dansk Folkemindesamling: "Lige før jul kørte far og mor til købstaden for at foretage de egentlige juleindkøb, hvoriblandt der var indkøb, vi var særlig spændte på. Et par dage før jul blev gåsen slagtet, men en så stor eller omfattende begivenhed, som den med grisen var det naturligvis ikke. Lørdagen før jul blev altid benyttet til fremstilling af pynten til juletræet. Æsken med pynten fra de foregående år blev taget frem og efterset, hvor meget der kunne bruges, og hvad der skulle kompletteres. Det var for os en højtidsstund, når mor kom med det kulørte glanspapir og begyndte at klippe hjertekurve, englestiger osv. Og vi fik lov at klistre og flette kurve."

Pynten går igen

Fra Oscar Bruuns købmandsbutik – hjørnet af Adelgade og Møllegade i Skanderborg - fortæller Gamle Bloms barnebarn Jenny Marie sin erindring om julen omkring år 1900: "Og her blev der vel nok klippet og klistret, savet og syet og fortalt historier. Husets gamle barnepige kunne vel nok beskæftige og underholde flere end familiens egne fem børn. Lå sneen højt i gården og på gaden, og piskede blæsten mod kvistens ruder, hvor var det rart at samles om Maren, få støvlerne af og tørret på ventilen i gulvet over den store ovn i spisestuen og lytte til eventyrene og glemme mørket og kulden udenfor. Vi ser det for os! Meget af den slags julepynt, som børn klippede for 100 år siden, hører stadigvæk til den danske jul. Nok er det meste af vore dages julepynt importeret, vel især fra Kina, men vi har også udviklet specielt dansk pynt, som holder generation efter generation. Det danske nederlag i krigen 1864 er f.eks. baggrund for de kendte flagguirlander med dannebrog og flethjerterne i rødt og hvidt glanspapir. Hermed kunne danskerne understrege den danske nationalfølelse. Det tænker de færreste nok på i dag, når pynten hænges på juletræet."

Publiceret 11 December 2008 14:14