Bilsæder kan testes flere gange

Sæderne piskesmældstestes på en slæde ved simuleret påkørsel af bagenden

Af
Af Jens Overgaard

Der ligger megen teknik og mange beregninger bag, når Euro NCAP tester bilsæder. Mens testfolkene normalt smadrer hele biler mod en mur, foregår det anderledes med sæderne. Her leverer bilfabrikanten bilsædet på en testslæde. Den kører bagud og stopper efter et bestemt mønster, som svarer til bagendekollisioner med lav hastighed - nemlig 16 km/t og 24 km/t.

Det forklarer dansk Euro NCAP-repræsentant og motorredaktør Leif Nielsen, FDM. Da det ikke koster en smadret bil per test, kan man lave flere tests med hver stol, så længe ryglænet ikke brækker. Metoden med at bruge slæder anvendes også, når man tester barnestole.


En lang række organisationer i USA, England, Tyskland og Sverige har gennem årerne testet bilsæders evne til at modvirke piskesmæld. Men med de nye Euro NCAP-tests er der for første gang lavet en såkaldt protokol, hvor hver eneste måling, som foregår efter ensartede krav, er beskrevet og kortlagt.


Det er en af de væsentligste aktører, forsikringsselskabet Thatcham i England, der har fået opgaven med at udføre den første testserie. Det selskab har årelang erfaring at i udføre den pågældende test.


redaktion@lokalavisen.dk

null

Publiceret 01 December 2008 03:00