Det kan være en dyr fornøjelse af varme boligen på til vinter. En beregning foretaget af BRFKredit for Bolius Boligejernes Videncenter viser, at boligejernes udgifter til varme, el og vand med mere er steget med 10,2 prcent siden 2005.

Det kan være en dyr fornøjelse af varme boligen på til vinter. En beregning foretaget af BRFKredit for Bolius Boligejernes Videncenter viser, at boligejernes udgifter til varme, el og vand med mere er steget med 10,2 prcent siden 2005.

3.700 kr. ekstra for el, vand og varme

Boligejernes udgifter er steget meget i de sidste år. Især el, varme og vandafledningsafgift er blevet dyrere

Af
Af Claus Henriksen

Bolius Boligejernes Videncenter

Det er blevet langt dyrere at være boligejer. En gennemsnitlig dansk familie betaler i dag omkring 3.700 kr. mere om året for at bo i egen bolig, end den gjorde for tre år siden. Det viser en beregning, som BRF Kredit har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter.

BRF Kredit har sammenlignet en dansk families udgifter i 2005 og 2008. Samlet er boligudgifterne ifølge beregningerne steget med 10,2 procent. Beregningerne dækker vedligeholdelse og reparationer, vand, renovation, varme og elektricitet. Stigende udgifter til boliglån og ejendomsskat er ikke medregnet, så udgifterne for en familie kan være langt større, da renten er steget i de senere år.

Varme og el er hårdest ramt

"For os er der ikke noget overraskende i de tal. Inflationen har været stigende i et stykke tid, og det er absolut noget, boligejerne kan mærke," siger cheføkonom hos BRF Kredit, Ulrikke Ekelund, til Bolius.dk.

To af de helt store stigninger i boligen er på varme og elektricitet. El koster 1.010 kroner mere om året end for tre år siden, mens det koster 590 kroner mere om året at varme huset op med olie. Blandt andet OL i Kina har været med til at presse priserne yderligere op.


"Kineserne købte simpelthen så meget olie ind både i forberedelserne og til afviklingen af OL for at sikre sig, at det kæmpe olympiske hjul blev holdt i gang, at der var tale om reel hamstring," siger Ulrikke Ekelund.

Øget energiforbrug i Østen får priserne til at stige i Danmark

Privatøkonom Las Olsen hos Danske Bank er heller ikke i tvivl om, at en stor del af årsagen til de stigende oliepriser kan findes i Østen.

"Det er helt sikkert, at lande som Kina og Indien er en vigtig brik i det spil. Så snart mindre velstående lande oplever økonomisk vækst, så mærker man det straks på energiforbruget. Mens danskere under en periode med vækst måske nok køber en større bil, så kan det altså godt være, den er mere energibesparende og miljøvenlig, mens en kineser måske skifter sin cykel ud med en bil, for at stille det lidt firkantet op. Derfor har vi oplevet en vækst i forbruget af energi," siger Las Olsen til Bolius.

Dyrere at bruge vand og komme af med affald

Kommunesammenlægningerne har været med til at hæve prisen på vand, vandafledning og renovation, der er politisk bestemte omkostninger.

"I forbindelse med kommunesammenlægningen blev der taget fornyet stilling til de her størrelser, idet kommunerne havde mulighed for at sætte dem til de højeste satser af dem, der gjaldt i de fusionerede kommuner".


"Det var ikke alle kommuner, der valgte at forhøje afgifterne, men det blev rent faktisk udfaldet i mange kommuner. Herudover skal man være opmærksom på, at der er tale om ganske små størrelser, så selv en begrænset stigning i kroner og øre kan give anledning til en dramatisk høj procentsats," siger Mikkel Høgh, seniorøkonom hos BRF Kredit, til Bolius.dk.

Større lønstigning en prisstigning

Trods prisstigningerne mener Las Olsen ikke, det generelt er blevet dyrere at være dansker. Heller ikke selv om det for eksempel også er blevet langt dyrere at købe mad, køre i bil og spise på restaurant.

"Den samlede prisstigning er over en bred kam måske på mellem 7,5 og 7,9 procent, men i samme periode har vi oplevet skattelettelser og har fået en samlet lønstigning på 12 procent. For de fleste har det jo betydet en realindkomstfremgang," siger han.


redaktion@lokalavisen.dk

Publiceret 01 December 2008 03:00