Den godt 900 kilo tunge har ikke en chance mod den 2200 kilo store Audi Q7.

Den godt 900 kilo tunge har ikke en chance mod den 2200 kilo store Audi Q7.

Den lille bil er prisgivet

Selv om en Fiat 500 har fået topkarakter i crashtest, kan den ikke stille noget op, hvis den kolliderer med en kæmpe som Audi Q7

Af
Af Christian Schacht

De små biler stormer frem, og mange af dem har fire eller fem ud af fem stjerner i crashtesten fra Euro NCAP. Men det rækker ikke langt, hvis de møder en stor SUV som Audi Q7 i en frontalkollision. Det viser en ny test, der er udført af tyske ADAC, som er pendant til FDM.

Vægtforskellen er nemlig altafgørende ved et sammenstød. Når de to biler møder hinanden med 56 km/t, betyder det i praksis, at forsædepassagerne vil få skader, mens det ser endnu værre ud for børn bagi. Problemet er, at Fiaten vejer 900 kilo, mens Audi vejer 2200 kilo.

Føreren af bilen fik voldsomme nakkeskader, da airbaggen blev revet i stykker, mens en langsgående ståldrager fra Audien trænger ind i Fiat og skader ben og fødder. Den voldsomme opbremsning i den lille Fiat er til størst skade for børnene, der vil få skader på de indre organer.

Omvendt viser testen, at man er godt beskyttet ved sammenstød med andre biler i en stor Audi Q7, hvor personerne vil være ubeskadiget, hvis de er spændt rigtigt fast.

Moralen er, at en lille femstjernet bil ikke kan sammenlignes rent sikkerhedsmæssigt med en stor femstjernet bil, når de støder sammen. FDM opfordrer dog til, at alle biler bør konstrueres, så de møder hinanden i den samme højde og ikke som i tilfældet her, hvor Audien nærmest kører hen over den lille Fiat.


redaktion@pola.dk

null

Publiceret 01 September 2008 03:00