Ina Sejersen med et farverigt udvalg af høreværn. Foto: Susanne Secher

Ina Sejersen med et farverigt udvalg af høreværn. Foto: Susanne Secher

FESTIVAL:

Pas på ørerne

Støj fra musik og industriarbejde kan give høreskader senere i livet, hvis du ikke tænker dig om, mens du er ung

Af
Af Susanne Secher

Der er masser af støj i hverdagen. Musikken følger os overalt i MP3 og MP4-afspillerne. Radioen kører på jobbet og i bilen. Og arbejder du tilmed som musiker eller håndværker, er der masser af støj fra instrumenter og maskiner af enhver art. Alt dette kan medføre, at den unge generation kommer til at bruge høreapparat tidligere end deres forældre og bedsteforældre. Det kan undgås med visse forholdsregler, fortæller Ina Sejersen fra HøreCenter Skanderborg.
"Det er selvfølgelig bedst at forebygge høreskader, men som ung tænker man måske ikke så meget over det. Det er godt at bruge høreværn til festivaller og på job, hvis man er musiker og håndværker. I det daglige skal man undgå at høre alt for høj musik.
Hvis man overholder de ting, er der større chance for, at man senere i livet undgår høreskader og tinitus", siger Ina Sejersen.

Tid til festival

Industri- og musikerhøreværn laves individuelt ved bestilling. Man får lavet et aftryk af ørerne, som støbes i en form, og det tager omkring 14 dage, før man har høreværnet i hånden. Til dette års Skanderborg Festival kan det derfor ikke nås.
Ina Sejersen understreger, at de små propper, man kan få på festival er bedre end ingenting. Så brug dem.

Høreapparater er en tillidssag

Ina Sejersen ejer HøreCenter Skanderborg sammen med Stinne Jensen, og de er er meget glade for at være i Skanderborg. De er kommet godt igang, og kunderne har taget godt imod dem. Særligt ældre mennesker og erhvervsaktive er ifølge Ina Sejersen glade for, at de er kommet, og kunderne derfor slipper for at køre til Århus, som var nødvendigt tidligere.
Begge piger er uddannet i det offentlige sundhedssystem, men valgte at starte op privat, fordi et høreapparat handler om individuelle behov og tillid.
"Vi overlever på vores service, som vi gør meget ud af. Hos os er det meget personligt, og man er ikke bare et cpr-nummer. Når man skal have et høreapparat, er det vigtigt, at man får opfyldt sine behov. Derfor afsætter vi god tid til en samtale med kunden. Det er forskelligt, hvad folk har brug for. Nogle kan lide musik. Nogle synes, klassisk musik er støj og andre elsker det. Nogle kan bedst lide helt ro," siger Ina Sejersen, så fordi naboen er glad for sit, er det ikke sikkert, dit eget skal være mage til".
Udover høreapparater og -værn kan man få lavet justeringer af sit høreapparat hos HøreCenter Skanderborg. Er høreapparatet købt et andet sted, koster det dog et mindre beløb. Man kan også købe sovepropper, svømmepropper og jagthøreværn.
Ud over HøreCenter Skanderborg ejer de to piger HøreCenter Horsens, og snart åbner de en lille satellitafdeling i Odder.

Publiceret 01 August 2008 09:52