Kim Busk Mortensen har boet i Fattighuset i Skjørring de sidste 20 år. Foto: Susanne Secher.

Kim Busk Mortensen har boet i Fattighuset i Skjørring de sidste 20 år. Foto: Susanne Secher.

Sommerpatrulje:

Fattighuset fattig på minder

De sidste 20 år har Kim Busk Mortensen og hans familie boet i Fattighuset i Skjørring

Af
Af Marianne Gay

I solskinnet ser det hvide bindingsværk i centrum i Skjørring idyllisk ud. Men huset bærer på en dyster historie. Det var nemlig her, de udstøde, de forarmede og landsbytosserne blev samlet for mere end 230 år siden. I 1777 byggede byen Fattighuset på adressen, som hjemsted for tre-fire familier, hvis eneste alternativ var jordhuler og nødtørftige skure. Under græsplænen og bedene gemmer sig skærver og rester fra en gammel stenhuggerplads, hvor de arbejdsløse i sin tid måtte slide for deres ophold i Fattighuset. Men eller er det småt med minder og fortællinger fra Fattighusets fortid. Der er ikke mange skriftlige kilder, og en Skjørringborger, der havde sat sig ind i historien og kronologien døde, før der blev skrevet noget ned. Alligvel forsøger husets nuværende ejer at værne om og bevare de historier, der trods alt har overlevet.
"For eksempel havde beboerne fra Fattighuset visse friheder i byen. Stjal de en høne, en smule brændsel eller lidt kartofler, blev der set gennem fingre med forbrydelsen," fortæller Kim Busk Mortensen, der til daglig arbejder som molekylærbiolog ved Århus Universitet, men i øjeblikket nyder sommeren i Skjørring sammen med hustruen og de tre børn.
Og selv om huset var forfaldent og efter Kim Busk Mortensens eget udsagn:"noget forfærdelig noget at flytte ind i", trives familien bag Fattighusets vægge.
"Jeg underskriver som regel som Kim i Fattighuset og værner da selvfølgelig om historien. Vi er jo nødt til at holde fast i vores fælles fortid," siger Kim Busk Mortensen.

Publiceret 01 July 2008 03:00