Et glat gulv i badeværelset kan få fatale konsekvenser, hvis du falder uheldigt. Der er flere måder at gøre gulvet mere skridsikkert på. En mulighed er at overfladebehandle gulvet med et kemisk middel, der danner små mikroskopiske ringe, der gør flisen mere skridsikker. Foto: Antiskrid

Et glat gulv i badeværelset kan få fatale konsekvenser, hvis du falder uheldigt. Der er flere måder at gøre gulvet mere skridsikkert på. En mulighed er at overfladebehandle gulvet med et kemisk middel, der danner små mikroskopiske ringe, der gør flisen mere skridsikker. Foto: Antiskrid

Sådan undgår du at falde på badeværelset

Der er flere måder at gøre gulvet på badeværelset skridsikkert, så du og dine børn ikke glider på fliserne. Læs hvordan her

Af
Af journalist Claus Henriksen

Bolius Boligejernes Videncenter

Hvis du vil undgå at skøjte rundt på glatte fliser, når du har været i bad, er der andre muligheder end at fylde gulvet på badeværelset med håndklæder, skriver Bolius.dk. Er du ved at renovere dit badeværelse eller måske ved at bygge nyt, kan dit valg af fliser være meget afgørende for, om du får et glat badeværelsesgulv eller ej. Men er du bare træt af buler og blå mærker efter styrt på de glatte fliser, bør du kigge særligt på overfladen af fliserne.

Skridsikre fliser

"Når det kommer til stykket, er det de færreste, der ønsker de deciderede skridsikre fliser i deres badeværelse. Jo mere skridsikker en flise skal være, des mere mønster eller ujævnhed er der i overfladen. Og den slags fliser er meget sværere at gøre rene," siger Peter Klindt Jørgensen, salgschef hos Flise Design, til Bolius.dk. "Den slags fliser ser du mest i restaurationsbranchen og i slagterforretninger og den slags steder, hvor du har mulighed for at rengøre på en anden måde. Det er jo de færreste af os, der spuler vore gulve derhjemme," siger han.

Keramiske eller natur

De fleste har enten keramiske fliser eller naturfliser på deres badeværelse. Ifølge fagredaktør i Bolius Boligejernes Videncenter, Casper Kjerumgaard, er keramiske fliser generelt glattere end naturfliser. "Men jeg ville nok ikke selv tænke så meget over valget af fliser ud fra, om de kan blive glatte eller ej. Så kan det gå ud over designet af badeværelset," siger han.

Små fliser

Valget af flisestørrelsen kan betyde en hel del for, om dit badeværelsesgulv er glat eller stabilt. "Når du kommer ned i en flisestørrelse på 15 x 15 centimeter eller derunder, så står du aldrig kun på en flise. Dine fødder træder også henover fugerne imellem fliserne, og det betyder, at du står meget bedre fast. Og så er en mat, uglaseret flise generelt mere skridhæmmende end en blank, glat flise," siger Peter Klindt Jørgensen til Bolius.dk.

Mosaiksten

"Skal du lave nyt badeværelse, har du ofte meget frie muligheder med valg af sten, fordi du kan vælge de såkaldte uni-dræn, der ligger langs væggen og ikke inde på midten. Det har den fordel, at du ikke skal finde sten, der skal kunne hælde i flere retninger. I princippet kunne du vælge én stor sten, hvis det var det, du ønskede. Men jeg vil stadig anbefale, at du holder dig til størrelsen 15 x 15 cm," siger Peter Klindt Jørgensen. "Hvis du alligevel er interesseret i nogle af de nye, smarte fliser, så kan det være et problem at få dem i den størrelse. Men så kan du ofte vælge at få den i mosaik, og så har du løst tre problemer på en gang: Det bryder stilen, du har god skridsikkerhed, og du har ingen problemer med faldopbygning til afløbet," siger han.

Skridsikre måtter

Hvis din økonomi ikke er til at udskifte fliserne, har du flere alternative muligheder. I dag findes der et stort, varieret udvalg af både skridsikre strimler og måtter til brusekabiner og badekar. De er gode til at forhindre, at du falder på de våde overflader. Der findes også et middel, du kan påføre dine fliser for at undgå, at de er lige så glatte som tidligere. Antiskrid, hedder det. "Det virker rigtig godt. Og du kan oven i købet bruge kradse rengøringsmidler som for eksempel kalkfjerner ovenpå. Fliserne forbliver i almindelige badeværelser skridsikre i 3-5 år," siger Peter Klindt Jørgensen.
Michel Thorlacius, indehaver af firmaet Antiskrid, forklarer, hvordan midlet virker:
"Det er en overfladebehandling af flisen. AntiSkrid er ikke lokalirriterende eller ætsende, og kemisk er det svagere end opvaskemiddel. Men det efterlader nogle mikroskopiske ringe i overfladen, så flisen bliver skridsikker," forklarer han.

Baderist

Casper Kjerumgaard, fagredaktør i Bolius, har fået demonstreret AntiSkrid en enkelt gang. "Hvis AntiSkrid er så effektivt, som det kunne tyde på, så er det da et rigtig godt alternativ. Men du kan jo også bare købe en baderist, som du lægger lige uden for brusekabinen. Den hjælper dig med at sørge for, at ikke hele badeværelset bliver vådt, når du trasker rundt," råder han.


redaktion@pola.dk

null

Publiceret 01 July 2008 03:00