Bourbonrosen 'Souvenir de la Malmaison' blomstrer rigt og længe - men den er sart.
Foto: fra bogen 'Roser - Inspiration, pleje og sorter'

Bourbonrosen 'Souvenir de la Malmaison' blomstrer rigt og længe - men den er sart. Foto: fra bogen 'Roser - Inspiration, pleje og sorter'

Den blomstrende dronning

Generation efter generation har dyrket roser i haven.Her kigger vi på nogle af de sorter, der har sin oprindelse i Østasien

ROSER Utrættelige. Sådan kunne man karakterisere kinaroserne, som blomstrer uden afbrydelse hele sommeren og langt ud på efteråret. I Østasien, hvor de har deres oprindelse, blomstrer de året rundt, men det kan de jo ikke gøre hos os.
I et vist omfang lader det sig gøre at narre dem til at gøre sig klar til vinterhvile ved at klippe det yderste af de nye skud. Det siges, at grenene derved forveddes bedre. Men det er ikke nogen mirakelkur! Man kan jo også have dem i krukke indendørs, svalt placeret. Det var almindeligt i 1800-tallet, da de havde deres storhedstid. Frem for alt har kinaroserne sammen med teroserne, som også kom fra Kina, spillet en umådelig vigtig rolle inden for forædlingsarbejdet.

Påvirkning fra Østen

Allerede tidligere fandtes der en del remonterende roser - høstdamascenere og portlandroser, men der kom ikke rigtig fart på den egenskab, før den kinesiske arv blev krydset ind. Så kunne farveskalaen også gøres bredere.
Det var takket være ostindiefarerne, at europæerne fik mulighed for at anskaffe kinesiske roser, og man specialindrettede bådene, for at roserne kunne tåle transporten. Rosendyrkning har en meget gammel tradition i Kina, og de roser, der kom til Europa, var udelukkende dyrkede. Ganske vist er der godt med vildroser i Kina, men interessen for dem er vokset frem betydeligt senere.
Præcis hvilke roser, der var forældre til de eksporterede chinensishybrider, er ikke klarlagt, men den yderste oprindelse kan nok søges hos Rosa chinensis og Rosa gigantea. I 1781 lanceredes den rosa kinarose 'Old Blush' eller 'Parson's Pink China'. Den fandtes i Linnés samling allerede i 1752, og nogle år senere kom turen til den karminrøde kinarose, 'Semperflorens' eller 'Slater's Crimson China', som en kaptajn i Ostindisk Kompagni havde med sig fra Calcutta til England, deraf navnet Bengalroser.

'Fellenberg' har et stort plus. Den er tilsyneladende uimodtagelig for meldug. Men den får minus for sin ringe hårdførhed.

'Fellenberg' har et stort plus. Den er tilsyneladende uimodtagelig for meldug. Men den får minus for sin ringe hårdførhed.

Lavtvoksende rose

Kinaroserne bliver ikke lige så store og lige så kraftige som de gammeldags haveroser. De er uden undtagelse lavtvoksende, noget mere omfangsrige i varmere klima, med bøjelige grene og venlige torne. Bladene er små og dekorative, og blomsterne har den egenskab, at de ikke blegner, men i stedet får stærkere farver, efterhånden som de ældes.
Den spinkle vækst skyldes til dels, at chinensishybriderne er diploide, det vil sige, at deres vækstceller kun har af kromosomer i enkelte par, mens andre haveroser i reglen har dobbelte. Jo flere kromosompar, desto større celler og dermed kraftigere vækst.
Solrig placering samt næringsrig og veldrænet jord er en forudsætning for, at kinaroser kan trives, men generelt set må man sige, at de er nemme at passe. Visne blomster bør renses bort, først en og en, senere hele klasen, med rosensaks. Forårsbeskæringen er den enklest tænkelige: afpudsning af skadede og udtørrede grene. Egentlig er det kun overvintringen, som er problematisk.


redaktion@pola.dk

'Roser - Inspiration, pleje og sorter'
af Gudrun Manell
oversat af Lars Thomas
fotografier af Bertil K. Johanson
Lindhardt og Ringhof
240 sider, vejl. pris 199 kr.

null

Publiceret 01 June 2008 03:00