Monica Hansen går på efterskole dette år, og hun er hårdt ramt af at sidde hjemme. Privatfoto

Monica Hansen går på efterskole dette år, og hun er hårdt ramt af at sidde hjemme. Privatfoto

Debat: Giv os vores ungdom tilbage - den kan ikke gøres om!

Monica Hansen, Johannelunden 4, Skanderborg

'Nyd din ungdom, du får den ikke igen.'

Det har jeg hørt så mange gange, men det er først nu, det er gået op for mig, hvor sandt det er, når jeg ikke har muligheden for at udnytte den. Alligevel siger de også, ”Som ung har man ingen bekymringer.”. Men vi sidder trods alt hjemme uden mulighed for at mærke det fællesskab, vi mærkede på efterskolen.

Med de nye meldinger, 24. februar, om en delvis genåbning havde jeg i første omgang håbet, at vi ville kunne komme tilbage til efterskolerne. Det viser sig, at optimisme igen er nyttesløst. Kun på Bornholm samt i Nord- og Vestjylland åbnes der op for afgangsklasser og herunder efterskoler. Derfor kan jeg som elev på Eisbjerghus Internationale Efterskole, som ligger på Fyn, ikke vende tilbage. Vi bliver holdt udenfor og må i stedet stå tilbage med onlineundervisning og endnu flere ubesvarede spørgsmål end før.

Jeg er sikker på, at vi kan tage det her seriøst, og at vi kan forhindre virussen i at tage form på efterskoler - både covid-19 og B117

Mindst to måneder og to uger er det, vi får taget fra os. En femtedel af vores år, som vi IKKE kan få tilbage. De siger, vi skal nyde vores ungdom, men kan man nyde noget, der er blevet stjålet fra én? Alle de minder og oplevelser som tiden i januar og februar skulle have medbragt, får vi ikke. Derudover er alle de rejser, jeg med min internationale efterskole, skulle have været på aflyst eller udskudt. Før fandt vi trøst ved hinandens nærvær, men dette er ikke en mulighed mere. Hvad gør vi så nu?

Det er enkelt. Det starter fra regeringens side, fra Mette Frederiksens side. Send os alle tilbage og lad os danne vores egne smittebobler som kun vi, som efterskoler, ånder i. Vi kan godt omgås med hinanden og stadig holde den afstand og tage de hensyn, der skal til for at opretholde vores fællesskab. Jo længere tid vi bliver holdt tilbage jo større chance, er der, for at vi går til af bekymringer, tristhed og ensomhed.

Flere undersøgelser viser, at denne nedlukning har taget hårdt på unge som fx mig og mine efterskoleveninder. Ikke nok med det, kan vi jo spørge os selv, hvilke konsekvenser regeringens valg byder os i fremtiden? Hvem er villig til at betale den regning, der pga. isolation påvirker os, så vi i fremtiden bliver bange for at socialisere os? Hvem står frem om to måneder og fortæller, at de skulle have sendt os tilbage i februar, når depression blandt unge bliver det nye hit. Det her er vores ungdom, og den skal tages seriøst.

Jeg er sikker på, at vi kan tage det her seriøst, og at vi kan forhindre virussen i at tage form på efterskoler - både covid-19 og B117. Det er ved at tage foranstaltninger som tests før ankomst på skolen og tests et par gange om ugen. Disse midler kan vi gøre brug af, for at komme tilbage og mærke det fællesskab, der nu er blevet sat på pause i alt for lang tid. De siger, vores ungdom kun er noget, man oplever en gang. Så lad os for helvede for den igen!

Vi kan ikke gå tilbage i tiden. Der er kun én chance, ét liv, og jeg vil tilbage til den ungdom og det efterskoleliv, jeg har drømt om, siden jeg var lille.

Publiceret 08 March 2021 15:30