Debat:

Grøn renovering frem for sort nedrivning

Mira Issa Bloch, byrådsmedlem Skanderborg Byråd (Å) og børne- og familieordfører for Alternativet

DEBAT Når det kommer til byggeri, viser både undersøgelser og sund fornuft, at det er besparende at renovere frem for at bygge nyt. Både på den økonomiske og den grønne bundlinje. Derfor giver det ingen mening at rive et børnehus ned i Gl. Rye for at bygge et nyt nøjagtigt samme sted.

Det er altid fristende med noget nyt. Nyt tøj, nyt TV, nye byggerier. Men vi er nødt til at begrænse vores ny-forbrug, hvis vi skal bruge borgernes penge ansvarligt og samtidig respektere den natur vi lever i.

I Alternativet er vi generelt imod nedrivninger og nybyggeri, når vi i stedet kan renovere.

Det er vi, fordi det ofte er bedre for både økonomi og klima at renovere. For Alternativet er det vigtigt at bruge kommunens penge på mennesker i stedet for mursten og samtidig sikre, at vi gør mindst mulig skade på klima og miljø.

Derfor kunne vi ikke støtte et nybyggeri til et børnehus i Gl. Rye. For på nøjagtigt samme grund, står der allerede et børnehus, som vi kunne renovere. Hvis vi renoverede i stedet for rive ned og bygge nyt, kunne vi ifølge sagsfremstillingen spare 13 millioner.

Det synes vi er mest forsvarligt, når vi i forvejen er meget presset på økonomien, når det kommer til anlæg.

Men hvad så med den grønne bundlinje, spørger du måske. Er det også nogle udregninger for det?

Til det må jeg desværre svare nej. I hvert fald er byrådet ikke blevet præsenteret for nogle udregninger om klimabelastning. Man skulle ellers tro, at vi efterhånden var nået dertil, hvor den grønne bundlinje skulle være en naturlig del af byrådets beslutningsgrundlag. Det er den i hvert fald for Alternativet og derfor vil vi fortsat kræve, at klima-udregninger skal være lige så vigtige som økonomi i byrådets arbejde.

Vi er nødt til at udvikle Skanderborg ansvarligt. På alle bundlinjerne.

Publiceret 01 March 2021 05:00