Fra venstre er det Darila Tsyhanchuk, Tomas Tordrup og Bent Jacobsen. Foto: Nina Kirk Jacobsen

Fra venstre er det Darila Tsyhanchuk, Tomas Tordrup og Bent Jacobsen. Foto: Nina Kirk Jacobsen

Debat: Blålys over Højvangen

Fejl i Udlændinge- og Integrationsministeriet er endnu ikke rettet, og Skanderborg Kommune kan ikke leve med, at Højvangen fejlagtigt stadig er på boligkravslisten.

Bent Jacobsen, byrådsmedlem, Venstre

Debat Venstre i Skanderborg Byråd kontaktede Udlændinge - og Integrationsministeriet og folketingsmedlem Fatma Øtkem og sendte en mail til byrådet dagen efter den tragiske udsendelse på TV2-Østjylland d. 02.02.2021, hvor Tomas, Højvangen og Erling Weber fra Skanderborg Andelsboligselskab på skærmen fortalte, at Tomas´ gravide kone (i 7. måned) fra Ukraine af ministeriet d. 21.01.2021 var sendt ud af landet med begrundelse i, at Højvangen var på boligkravslisten.

Højvangen er således fejlagtigt på en '”boligkravliste', efter at Højvangen har forladt Ghettolisten i 2015.

Familien blev dog samlet igen i Skanderborg på ny adresse søndag d. 14.02.2021, mens sagen behandles i Udlændinge- og Integrationsstyrelsen, men altså uden permanent ret til familiesammenføring på trods af, at alle krav til selvforsørgelse m.v. er opfyldt.

Tesfaye erkender i svarskrivelse til Radikale Venstre i Folketinget, at der på grund af manglende opdatering på boligkravslisten fejlagtigt er givet et nej til familiesammenføring og skriver følgende:

"Jeg synes ikke, det er rimeligt. Og jeg har derfor også beklaget, at boligkravslisten for ægtefællesammenføring ikke er blevet opdateret sådan, som den skulle. Det er en fejl, og der er ingen gode undskyldninger."

Kan det være rigtigt, at familien stadig skal leve med en usikkerhed, mens myndighederne behandler sagen?

Erling Weber Jensen fra Skanderborg Boligforening udtrykker det på følgende måde:

"Giv en kæmpe undskyldning til familien i Højvangen og tildel dem øjeblikkelig familiesammenføringsret."

I UgeBladet 17. februar skrev Mattias Tesfaye:

"Jeg kan læse i pressen, at myndighederne har genoptaget sagen, og at parret fra Højvangen har fået grønt lys til at kunne bo sammen her i Danmark, mens deres sag bliver behandlet."

Familien har krav på familiesammenføring og skal ikke leve i uvished.

Tesfaye sender et blålys i denne sag og henviser bare til, at myndighederne behandler sagen.

Tesfaye, du kan ikke nøjes med et blålys i UgeBladet, familien skal ikke leve i uvished og frygt med en fremskredet graviditet, mens myndighederne behandler sagen, det er umenneskeligt og sker på grund af fejl i ministeriet.

Nu må du træde i ministerkarakter og give familien i Højvangen en kæmpe undskyldning og meddele, at de får indfriet deres ret til familiesammenføring straks, så grundlaget for et værdigt familieliv med glædesforventning til at blive mor og far kan indfries.

Publiceret 22 February 2021 14:00