Iben Johanne Thomsen, Sognepræst Gl. Rye sogn. Pressefoto

Iben Johanne Thomsen, Sognepræst Gl. Rye sogn. Pressefoto

Klumme:

Hold håbet op

Af
Iben Johanne Thomsen

Sognepræst Gl. Rye sogn

præsteklumme Jeg har klippet englene ned. Det er meget mindre dramatisk, end det lyder, og egentlig bare afslutningen på et projekt med konfirmanderne.

I begyndelsen af december producerede vi en masse smukke engle og hængte dem op overalt i vores lille by. Englene bar på fine budskaber: ”Sammen på afstand” – ”Det bliver godt igen” – ”Frygt ikke” – ”Glæd jer” og meget andet.

De har hængt i den mørkeste vinter, som vi ifølge meteorologerne har haft i 60 år (!), så forbipasserende kunne få en lille lysende hilsen med sig, når de gik forbi. Og de er blevet taget godt imod – konfirmanderne og jeg har fået mange dejlige tilkendegivelser om, at englenes budskaber er blevet både set og hørt, som de var tænkt.

Som håbstegn i en på flere måder mørk tid.

”Hold håbet op”, står der på den sidste engel, jeg tager ned fra en lygtepæl ud for byens plejehjem. Det er en linje fra en af de salmer, som er kommet med i den nye højskolesangbog.

Dy Plambeck, som har skrevet salmen, har fortalt, at hun for sig ser et skilt, der rækkes frem mod hende, hvorpå der står HÅB. Pointen er, at håbet rækkes hende eller holdes op for hende.

”Hold håbet op”, skriver hun, og ikke, som vi måske ellers har for vane at sige det: Hold håbet oppe, som om det er noget, vi selv kan gøre. Men håbet kommer altid et andet sted fra – et menneske kan ikke trække sig selv ud af håbløshed. Håbet må rækkes os eller holdes op for os.

Vi kan gøre det for hinanden. En telefonopringning, en hilsen, et smil under mundbindet, når vi går i buer uden om hinanden for at beskytte. Vaccinen, der er på vej, bringer også håb. Og håbet åbner fremtiden – det skaber en tiltro til, at der vil være en dag i morgen at vente på – og vente sig noget af.

På den måde kaster håbet også noget af sig til dagen i dag – det skaber mod til at stå igennem, hvad vi end måtte være i.

Og så er der det håb, som rækkes os et helt andet sted fra. Hold håbet op! Hvem, der holder skiltet frem mod forfatteren og står bag håbet, er faktisk ikke helt klart i salmen, og dog siges det med en ret tydelig henvisning: ”Han er på vej – det er et lys af evighed”.

Vi ser det for os – Guds søn på vej. Altid i bevægelse. På vej til det menneske, som har allermest brug for ham. Fra den fremtid, som du ikke kender, kommer han. Fra det ukendte mørke kommer han – forfra, for at være din fremtid, når du synes, at fremtiden ser mørk og usikker ud.

Og rækker os håbet, når det synes, at der ikke er meget at håbe på. Han er på vej – det er et lys af evighed. Så vær håbefuld.

Publiceret 17 January 2021 08:00