Mira Issa Bloch. Foto: PR

Mira Issa Bloch. Foto: PR

Debat:

Skanderborg skal bygge til genbrug

Mira Issa bloch folketingskandidat og i byrådet for Alternativet

debat I Skanderborg har vi vedtaget, at vi skal genbruge byggematerialerne, når vi nedriver bygninger. Men det er ikke nok i sig selv. Hvis vi skal bruge vores materialer bedre, skal vi tænke genbrug allerede når vi bygger – og ikke først, når vi river ned. Sådan bliver vores byggeri grønnere.

I Danmark står byggeriet for 35 procent af al vores affald. Samtidig står byggeriet for 20 procent af Danmarks CO2-udledning. Derfor er det vigtigt, at vi genbruger vores byggematerialer, for at spare miljøet og klimaet for unødig skade.

Som udgangspunkt mener Alternativet, at vi skal renovere i stedet for at rive ned, hvis det kan spare på vores ressourceforbrug og giver mening. Men sommetider bliver vi nødt til også at rive ned. Derfor er det godt, at vi i Skanderborg Kommune har vedtaget en politik om, at vi ved nedrivninger så vidt muligt skal genbruges, enten af kommunen selv eller af andre. Den politik fik sin premiere på seneste byrådsmøde, da vi skulle beslutte at nedrive to bygninger.

Alligevel er det kun mursten fra én af bygningerne, der umiddelbart bliver genbrugt. Fordi kvaliteten af det andet sæt mursten var for dårlig og derfor ikke kunne genanvendes.

Alternativet ønsker, at vi skal kunne genbruge vores byggematerialer mest muligt. Derfor er vi nødt til at tænke genbrug ind allerede når vi bygger – og ikke først, når vi river ned. Materialerne skal have en kvalitet der gør, at de ikke bliver engangs-byggeklodser. Det vil vi arbejde for, sker i alt kommunalt byggeri.

Men desværre, kan det ikke altid lade sig gøre at genanvende. Derfor skal vi også se bredere på genbrug af byggematerialer, og sørge for at give nyt liv til gamle mursten, der måske ikke længere kan bruges som mursten. De skal selvfølgelig bruges et andet sted, hvor det giver mening. På den måde kan vi reducere spild mest muligt i byggesektoren.

Hvis vi allerede fra start tænker på, at vores byggematerialer skal holde i årtier, og genanvendes i stedet for at blive skiftet ud, så har vi taget et vigtigt skridt mod et mere bæredygtigt og klimavenligt byggeri.

Publiceret 03 November 2020 14:15