'Rollespil kan noget helt særligt – og på Bjedstrup Skole har rollespillet haft særlig gode betingelser,' lyder det i læserbrevet.

'Rollespil kan noget helt særligt – og på Bjedstrup Skole har rollespillet haft særlig gode betingelser,' lyder det i læserbrevet.

Debat:

Rollespillet har haft gode betingelser på Bjedstrup Skole

Johan Harding Sørensen, klubmedarbejder på Bjedstrup Skole samt formand for Fafner og Jane Mondrup, forfatter, bl.a. af adskillige rollespil

debat I året 2005 var vi med til at starte rollespilsforeningen Fafner. Det var en af vores naboer, moren til en 10-årig dreng, der spurgte om vi måske havde lyst til at starte et eller andet for de børn i området som ikke lige var så meget til fodbold, og som ville have godt af at komme væk fra computeren.

Det gjorde vi så. I begyndelsen var det en lille flok nørdede unger, men det bredte sig hurtigt. På Bjedstrup Skole så man potentialet i rollespil, og årets projektuge kom til at tage form af et stort spil med titlen By nr. 3. Kort efter deltog fire drenge fra rollespilsforeningen i Hvem vil være millionær – og de fik faktisk en hel million hjem til foreningen. Det er på en måde en anden historie, men det viser måske lidt om at børn fra Bjedstrup Skole får en bred horisont. De fire drenge imponerede i hvert fald alle med deres viden og evne til at samarbejde.

Hele vejen igennem har foreningen kunnet benytte sig af skolens område. Vi har afholdt workshops for bl.a. våben, kostumer og sminke i skolens værkstedslokaler og benyttet udearealerne til adskillige spil og andre aktiviteter. Området nedenfor skolen kendt som Granskoven har dannet ramme om eventyr så forskellige steder som på den afrikanske savanne, i atomødemarken og i de nordiske guders verden. Samtidig har fritidsklubben deltaget aktivt i de fælles spil for klubber i Skanderborg kommune og været med til at gøre Store Rollespilsdag i Bøgeskoven til noget helt særligt. I januar 2015 flyttede foreningens ”HQ” også op i to pavilloner på skolen som vi siden har haft fri råderet over.

Rollespil er først og fremmest sjovt. Det er leg, udklædning og historiefortælling i realtid – et rum for fri fantasi for både børn og voksne. Men det er også en fysisk aktivitet for børn som måske ellers ville opsøge det mere stillesiddende, og det rummer store pædagogiske muligheder. Indenfor rammerne af nogle let forståelige regler kan man øve sig i mange former for interaktion. Og i modsætning til mange andre holdaktiviteter har rollespil en logik der siger at det er helt og aldeles ligegyldigt hvem der ”vinder”. Der vil næsten altid være kamp mellem grupper, samt missioner der skal løses, men det hele har ét og kun ét formål: At alle har det sjovt.

Rollespil kan noget helt særligt – og på Bjedstrup Skole har rollespillet haft særlig gode betingelser. Det er næppe helt tilfældigt at rollespilsforeningen Fafner stadig lever, i en tid hvor rollespil ikke længere er helt så populært som det var for 10-15 år siden. Det skal nok komme igen, og Fafner er med til at holde idéen i live. Det er muligt fordi Bjedstrup Skole bakker op og giver plads for foreningens aktiviteter. Foreningsliver og skolen befrugter hinanden, i dette som i så mange andre tilfælde.

Vi har boet på Kirstinelund i Bjedstrup i 17 år. Rollespilsforeningen Fafner er ét af de initiativer som vi selv har været med til at sætte i gang, med skolen som ramme. Der har været utallige andre. Da vi dengang for 17 år siden ledte efter et sted på landet at slå os ned, sagde én af vores venner som selv er vokset op landet: Sørg for at finde et sted med en skole. Landsbyer med skoler har altid det bedste lokalmiljø. Det havde han i høj grad ret i.

Publiceret 14 October 2020 17:30