Debat: Kursskifte hos S? Eller er kompasset gået i udu?

Birgitte Aagaard, Hylke

Kan man som borger regne med, at når man stemmer på en liste, så stemmer man også på en politisk linje?

For fem år siden åbnede byens daværende socialdemokratiske borgmester Jørgen Gaarde dørene til den ny Hylke Skole – oven i købet sammen med daværende undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Gaarde sagde:

”Hvorfor nu vente med at få en folkelig opbakning omkring en lokal skole, som først kommer den dag, hvor skolen er nedlagt (…) Hvad med om vi appellerede til den folkelige opbakning, til den medhjælp til at få et sådant projekt som dette på plads. Gøre det i god tid, og dermed være sammen om det, så man ikke skal igennem en lang krise, inden man kan tage fat”.

Byrådet – med S i spidsen – var begejstrede for Hylke-modellen, der var – eller er? – karakteriseret ved et samarbejde, hvor alle parter fik mere for kronen ved at byens borgere bidrog med deres frivillige arbejde m.m. En skole, der normalt ville have kostet et tocifret millionbeløb, kostede kommunen 4½ million. Resten lagde byen i form af bl.a. indsamlinger og masser og masser af frivillige timer (est. 10.000).

Også undervisningsministeren fra Venstre kunne se fornuften i at udvikle og bevare en landsbyskole, når borgerne selv smøgede ærmene op og ”ville” udviklingen: ”[Hylke, red.] sendte et signal om, at hvis man ville lokalt, så kunne man udvikle i stedet for kun at afvikle”.

Gaarde forstod vigtigheden af samarbejdet og at se fremad. ”Det betyder rigtigt meget for jer, men det betyder forhåbentlig også rigtig meget for dem, der skal være forældre om 5 år og 10 år…” (…) det er ufatteligt vigtigt, også for os, som er byrådet.” Om fem år er nu. Og nu vil selvsamme parti lukke vores skole.

Selv Frands Fischer, der dengang var formand for Undervisnings- og børneudvalget i byrådet så også fordelene i dette samarbejde: ”Med kommunens midler vil vi højest kunne lave nogle lappeløsninger på skolen. Tanken er derfor, at vi kunne tage de penge kommunen skal bruge på renovering og koble dem sammen med de penge, borgerne i Hylke kan skaffe (…) Det er helt i byrådets ånd at bakke op om og opmuntre til frivillighed, men det er selvfølgelig en stor udfordring, hvis borgere skal ofre penge på det, vi opfatter som en kerneydelse.” (Horsens Folkeblad, 25/8 2012).

Men vi fandt pengene, vi smøgede ærmerne op og arbejdede i mange måneder på at bygge indgangsparti, lave anlæg omkring skolen, legeplads, renovere gymnastiksalen osv. osv.

Så man kan kun spekulere på, hvad der er sket i S - hvor er linjen? Og hvad med næste år, hvor Frands Fischer og resten af byrådet går på valg. Ved vi, hvad vi stemmer på? Er kursen lagt, eller er kompasset gået helt i udu? Her i Hylke kan man ikke undgå at føle sig temmelig snydt.

Publiceret 23 September 2020 09:30