Debat:

Frygter at miste livsnerven

Ole Juhl Jeppesen, Dalvej 11 Veng

debat Bjedstrup, Ejer Bjerge, Herskind, Hylke, Låsby, Skovby, Stjær, Tulstrup,Tørring, Veng, Voerladegård.

Her imellem er mange mindre landsbysamfund i Skanderborg Kommune. Stærke, velfungerende, men alligevel sårbare lokalsamfund, der i over et halvt år, har gået med en begrundet frygt for at miste deres samlingspunkt, - deres livsnerve.

Skrækscenariet var for nogle byer skolenedlæggelser - for andre en varslet nedlæggelse af en helt uundværlig overbygning på den lokale skole, - endelig var der skoler der simpelthen skulle flyttes! - Politikerne ønskede at finde ”kloge kvadratmeter”- Nu foreligger så det endelige skolestruktur forslag, - og høringsfasen kan begynde!

Jeg deltog på mødet i Herskind, og på mødet i Stjær. Skulle også have været til det Corona-aflyste møde I Veng. Og som mange andre satte jeg sko/Waders, da strukturarbejdet var på dybt vand.

Hold da op en kampgejst, og et imponerende engagement jeg har mødt. Fra elever, forældre, lokale ildsjæle, skolefolk, eksperter udefra, alle sammen deltagere i nogle yderst veltilrettelagte møder.

Mere end 20.000 af os Skanderborg borgere bor i mindre byer, - i landsbyer - og på landet. Så over en tredjedel af kommunens borgere er påvirket af det forslag byrådet skal tage stilling til.

Som tidligere SF byrådsmedlem, har jeg i mange år, og til mange budgetforhandlinger, foreslået en skatte forhøjelse. Jeg betaler selv gerne mere i skat, - for at kunne have råd til en ordentlig service og velfærd til os, - kommunens borgere, så der er råd til velfungerende, velnormeret børnepasning, skoler og plejehjem, ogvi kan få stoppet de årligt tilbagevendende, politiske sparekataloger, og derved undgå at skabe al den unødvendige bekymring i vore lokalsamfund. Borgerne, kommunens administration og politikerne bruger oceaner af tid og kræfter på at forholde sig til sparescenarier, - hvert år! Kræfter der med fordel kunne bruges på langt bedre formål.

Bjedstrup skole er et meget tydeligt eksempel på alt det ovenstående:

I Bjedstrup er der af lokale ildsjæle, gennem årene, etableret et sandt smørhul i kommunen. Skolens bygninger, er det naturlige samlingspunkt. Bygninger, hvoraf nogle endda er tegnet af en lokal arkitekt. En grøn, og udeorienteret naturskole med finsk masseovnsopvarmning. En, på mange måder, fremtids-orienteret skole. En skole, der på flere områder, ligner den natur- og klimaskoleordning, vi i SF Skanderborg, i øjeblikket arbejder på at udvikle og få indført.

Bjedstrup skole er nu, ikke desto mindre, eksistenstruet. På baggrund af en elevtalsprognose, der for mig, pænt sagt, forekommer mangelfuld. Er det virkelig, hvad Skanderborg Kommunes skolevisioner rækker til.

For flere år siden, foreslog jeg i byrådet, at indtænke Bjedstrup Skole, med de daværende skoledistrikts-grænser, i.f.m.nybyggerierne ved Kildebjerg ud omkring golfbanen til Firgårde, - desværre uden held. Dette på trods af, at mange fra området pendler lige forbi Bjedstrup, på vej til motorvejen. Nu kan Bjedstrup så godt bruge flere elever, og Mølleskolen har alt for mange! Ja man påtænker endda at bygge ny skole i Ry. Tæt på Knudsøskolen og Bjedstrup! - At nedlægge en eksemplarisk skole, - og så bygge en ny, få km. væk. Er det kloge kvadratmeter?

Kendsgerningerne er, at kommunen får mange flere elever de kommende år.

Lad os derfor beholde vore nuværende skoler, og sammen finde pengene til vores fælles fremtid.

Publiceret 11 September 2020 12:30