Debat. Når det kommer til klima og miljø, skal vi ikke bare tale

Mira Issa Bloch, medlem af Skanderborg Byråd (Å)

Når det kommer til klima og miljø, skal vi ikke bare tale. Vi skal betale.

Spørgsmålet om hvordan vi passer på vores omgivelser, klima og miljø, er et af fremtidens vigtigste politiske spørgsmål. Både globalt og nationalt – men i allerhøjeste grad også lokalt! Derfor har vi i Skanderborg kommune også en pligt til at passe på os selv, hinanden og vores lokale andedam. Det koster! Så det nytter ikke, at det kun er hensigterne der er grønne – der skal penge til!

I Alternativet ser vi klima- og miljøkrisen som den største – og vigtigste – udfordring vi har. Både globalt, nationalt og lokalt her i Skanderborg.

Derfor glæder vi os også over, at byrådet allerede i foråret fik vedtaget en række gode og konkrete forslag for klima og miljø. Forslag, der kan være med til at forbedre levevilkårene for både bier og borgere i Skanderborg kommune. Og til at sikre, at Skanderborg er en kommune, der også sørger for sine borgere i fremtiden. Men forslagene, der er vedtaget, er jo netop kun det. Forslag – eller hensigtserklæringer, som de hedder på Christiansborg. For at de kan blive til virkelighed, er det ikke nok bare at tale. Vi skal betale.

Det vil vi blandt andet gøre ved at afsætte 200.000,- i budgettet til en Natur- og Biodiversitetspulje

Der gælder de samme regler til Skanderborgs budgetforhandlinger, som når Christiansborg skal forhandle finanslov – vi er nødt til at prioritere penge til den grønne omstilling, for vores egen og hinandens skyld. Fordi jo mere vi venter, jo sværere bliver det, at løse udfordringen. Men ser man på budgettet for de tidligere år, har der ganske enkelt ikke været den nødvendige politiske vilje til at finde de penge, der skal betale for de gode, grønne tiltag.

I Alternativet vil vi i de kommende budgetforhandlinger kæmpe for, at vi får et klart fokus på biodiversiteten i Skanderborg. Vi vil tænke biodiversitet ind gennem hele systemet. For eksempel skal vi prioritere, at al kommunal beplantning bliver biodiversitets-venlig. Og at borgere, landbrug eller virksomheder kan få vejledning til hvordan de kan skabe mere natur-venlige omgivelser.

Det vil vi blandt andet gøre ved at afsætte 200.000,- i budgettet til en Natur- og Biodiversitetspulje. For at Skanderborg kan blive en kommune, hvor dyr og naturen trives, til glæde for alle de mennesker i Skanderborg, der lever af og nyder at bo i den skønne danske natur.

Publiceret 10 September 2020 10:00