Hylke og Bjedstrup Skole har gang i overlevelseskampen. Arkivfoto

Hylke og Bjedstrup Skole har gang i overlevelseskampen. Arkivfoto

Debat:

Det bedste for vores børn

Debatten om skolelukninger mangler perspektiv, mener Rasmus Søby Dupont

Rasmus Søby Dupont, Nørregade 18, 8660 Skanderborg

debat Der er i den grad gang i overlevelseskampen på skoleområdet for tiden, og jeg forstår godt dem, der er frustrerede over udsigten til måske at skulle miste deres lokale skoletilbud.

Med fare for at blive gevaldig upopulær synes jeg dog, de mange indlæg mod skolelukning mangler perspektiv. Den fremherskende holdning lader til at være, at hvis man er for lukning af de mindste og i særklasse dyreste skoler, er man snæversynet og usolidarisk.

Jeg må også indrømme, at jeg bliver en smule provokeret, når nogen mener, de bliver tvunget ud af en landsby, fordi de skal tage bussen til skole eller at landsbyer per automatik er under afvikling, fordi et kommunalt skoletilbud flyttes.

Det må være mere komplekst end som så, og jeg tror og håber på der findes andre løsninger til at holde liv i kommunens landsbyer. Det kan godt være, vi skal have små landsbyskoler i Skanderborg, men det er et prioriteringsspørgsmål, og jeg har i den grad savnet fakta at forholde mig til.

Alt kan ikke gøres op i penge, men der må alligevel være en grænse. Jeg har derfor forsøgt at samle lidt tal sammen, så vi forhåbentlig kan få lidt mere perspektiv ind i debatten.

Med lidt overslagsregning kommer jeg frem til at der er ca. 8000 elever på folkeskolerne i Skanderborg. Lidt under 100 af disse går på Bjedstrup Skole. Mens en skoleelev på skolens største skoler koster lidt under kr. 50.000 pr. år, koster en elev på kommunens dyreste skole i Bjedstrup lige omkring kr. 100.000 kr. pr. år.

Et skoletilbud i Bjedstrup lader således til at koste i omegnen af 5 millioner kroner om året.

Er de penge godt givet ud? Eller kunne der prioriteres anderledes på et område, der i forvejen er hårdt presset, og hvor der for eksempel ikke længere er noget, der hedder lejrskoler? Problemet er, at vi alle sammen vil det bedste for vores børn.

Publiceret 09 September 2020 12:30