Debat:

Ejer Bjerge censurer på Facebook

Niels Damsgaard Hansen fra Ejer mener sig udsat for cencur, da et af hans opslag er blevet slettet på en lokal facebook side

Niels Damsgaard Hansen, Ejer

debat Tirsdag 1. september i år var der generalforsamling i foreningen Ejer Bjerge. Udover den var temaet for aftenen ”dialog om demokrati, borgerinddragelse og brugen af naturen i Ejer Bjerge”.

Hvilket jo er absolut relevant at fokusere på i vores lokalsamfund. Jo flere, der er aktive i de gode intentioner, jo bedre. Især ved et ønske om et velfungerende demokrati, hvor forskellige holdninger får lov at blomstre frit med stor respekt for ytringsfriheden. Så alle gode, mindre gode og måske slet ikke gode idéer har lige ret til at komme frem.

Men demokrati er selvfølgelig mere end det. Det er også den knæsatte ret til ytringsfrihed i alt, hvad der indgår i det offentlige liv. Ikke kun med hensyn til at lufte idéer, men også til at påpege, når noget er forkert eller eventuelt forkert. Det er blandt andet derfor, vi har medierne som den fjerde ”statsmagt”.

Som alle ved, kan det være svært at trænge igennem til spalterne, blandt andet fordi medierne modtager en masse henvendelser, de har eneret til at sortere i. Men heldigvis har vi de sociale medier, hvor vi altid kan komme til orde på vores egen eller offentlige sider.

Men åbenbart kun, når det passer den, der har en offentlig side. Det har jeg og flere andre måttet sande i den forgangne uge på Facebook på siden for netop Ejer Bjerge – som altså tilsyneladende ønsker demokrati og borgerinddragelse. Men kun tilsyneladende.

For mit læserbrev bragt i Ugebladet 2, september om processen ved en eventuel nyindretning af Ovsted Kirke blev efter mindre end en dag slettet. Jeg fik en mail, hvori der stod: ”Jeg har her til aften, med opbakning fra Ejer Bjerges bestyrelse, fjernet en af din post på Ejer Bjerges fb gruppe. Jeg vil gerne appellere til at den tone der bruges på Ejer Bjerges fb gruppe er saglig og af ikke nedværdigende personlig karakter overfor enkelte personer eller grupper af personer. Jeg antager at jeg har din fulde forståelse for dette.”

En anden lokal beboer lagde uden mit vidende herefter læserbrevet op igen og begrundede hvorfor. Det blev også slettet efter omkring et døgn. Et medlem af menighedsrådet lagde så en ny kommentar op, som en lokal foreslog også at slette. Men det skete ikke – i stedet blev opfordringen til at slette hurtigt slettet.

Jeg har arbejdet som journalist i 30 år, været formand for Danske Fødevare- og Landbrugsjournalister med ønske om mest mulig ”etik i journalistik”. Derfor kender og accepterer jeg spillereglerne 100 procent og lufter selvfølgelig ikke usaglige og nedværdigende påstande. Men påtaler ud fra research det, der overskrider eller højst sandsynligt overskrider grænserne for, hvad vi kan og må i vores samfund. Som for eksempel inhabilitet. Eller eventuelt manglende udbud af større opgaver udført for vores lokale menighedsråd.

Nu må jeg formode, men håber sandelig ikke, at bestyrelsen for Ejer Bjerge, der blandt andet tæller forhenværende amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen, er anti-demokrater, der hylder censur, som knægter ytringsfriheden. For jeg bad dem straks begrunde, hvorfor mit opslag på deres offentlige FB-side med læserbrevet her fra Ugebladet skulle slettes? Et svar har jeg aldrig fået……

Derfor mener jeg, at det er mig og min fremlæggelse af faktiske forhold, der udsættes for nedværdigende og usaglig behandling af bestyrelsen for Ejer Bjerge.

Hvorfor vil jeg gerne vide?

Publiceret 08 September 2020 17:30