Debat: Siden hvornår er Enhedslisten begyndt at føre socialdemokratisk politik?

Ditte Jensen, Klokkehøj11, Skanderborg

Peter Kjærs tandløse ageren i debatten om den nye skolestruktur viser, at aktivismen og modet er forsvundet ud af Enhedslisten. I stedet for at lytte til sine vælgere og genetablere sit politiske ståsted, kæmper partiet for at holde sig inde i varmen hos socialdemokraterne.

Som strudsen der har stukket hovedet i jorden i den overbevisning, at omverdenen ikke kan se den, har medlem af Undervisnings- og Børneudvalget og Enhedslistens repræsentant i Skanderborg byråd Peter Kjær meldt sig ud af debatten om landsbyskolelukninger. Det blev klart under gårsdagens byrådsmøde, hvor Peter Kjær først sendte indstillingen om at lukke Bjedstrup Skole og Hylke Skole videre i høring og herefter forholdt sig tavs til det fremsatte borgerforslag.

Vel at mærke en indstilling og et borgerforslag, som ifølge partiets eget program repræsenterer to kerneværdier: børn og lokaldemokrati. Og på trods af at borgere svarende til 55 gange Peter Kjærs personlige stemmertal, havde bedt om at få partiets svar på spørgsmålet: vil i bevare landsbyskolerne?

Socialdemokrat i forklædning

Alligevel er det svært at sige, at Peter Kjærs medelagtighed i landsbyskolelukninger kommer som en overraskelse. Allerede under den såkaldt åbne proces i foråret var det nemlig tydeligt, at Peter Kjær som den eneste i udvalget kategorisk nægtede at samtale med borgerene på egen hånd. I stedet henviste han til Trine Frengler, forkvinde for Undervisnings- og Børneudvalget og socialdemokrat.

Om Peter Kjær er blevet socialdemokrat er uvist. Men en række forhold peger desværre i den retning. På stormødet på Bjedstrup Skole tirsdag den 18. august dagen efter offentliggørelsen af indstillingen, forklarede Peter Kjær selv, at hans argument for at lukke landsbyskoler var hensynet til de 8000 elever frem for de 110 elever på Bjedstrup- og Hylke skoler.

Et argument der ofte er kommet fra radikales Anne Heeager. Paradokset er imidlertid, at der bag argumentet ligger en antagelse om, at de omkring 5. mill. kr. kommunen kan spare på at lukke to velfungerende landsbyskoler forbedre forholdene for de resterende 8000 elever i kommunen. Det på trods af, at Peter Kjær og Undervisning- og Børneudvalget selv har vedtaget, at besparelsen skal gå til blandt andet ordblinde.

Kan nå det endnu

Torsdag 3. september holder Enhedslisten bestyrelsesmøde, og her skal de beslutte, hvordan partiet forholder sig til landsbyskolelukningerne. Tør de stå op for deres værdier, eller er frygten for Socialdemokratiet og Radikale så stor, at den engang bidske vagthund forliger sig med rollen som skødehund. For både demokratiets og vestrefløjen i Skanderborg Kommunes skyld, håber jeg på det første. Et uforbeholdent nej til landsbyskolelukninger. Og et stort ja til fællesskabet.

Publiceret 03 September 2020 14:00