Debat: Kære Enhedslisten…Hvor er I henne?

Asmund Bertelsen, Alkenvej 63, Skanderborg - far til barn på Bjedstrup Skole

Jeg er ked af det og fortvivlet. Det er jeg, fordi et flertal af byrådsmedlemmerne i Skanderborg vil lukke Bjedstrup Skole. Den skole hvor min søn for under én måned siden havde sin første skoledag. Samtidig begynder jeg at føle noget, der er stærkere end fortvivlelse.

Det er følelsen af magtesløshed og måske endda vrede. Det skyldes mere end noget andet, at jeg simpelthen ikke begriber, hvorfor I vil lukke Bjedstrup Skole.

Jeg har læst og læst. Socialdemokraterne og De Radikale har forklaret sig. For dem handler det om økonomi. Alene økonomi. En forsvindende lille besparelse er for dem nok at retfærdiggøre en kniv i hjertet på et ellers stærkt, sprudlende og bæredygtigt lokalsamfund. Tilflyttere strømmer ellers til, og børnetallet har sprængt de prognoser som forslaget om ny skolestruktur bygger på.

Lokalsamfundet buldrer af vilje og virketrang. Initiativer og fællesskab opstår i kølvandet på hinanden. Med skolen i centrum vises vejen til bæredygtige liv på landet og i landsbyerne. Men alt det vejer tilsyneladende så godt som intet i vægtskålen for Socialdemokraterne og De Radikale.

SF har også været i pressen. Hos dem koges forklaringen også ned til, at det er nødvendigt at bruge kommunens penge anderledes. Men hør, skolelukninger er altså en ubegribeligt dyr måde at spare lidt penge på. I spareiveren glemmes nemlig alt det, der løber ud mellem fingrene på den ene hånd, mens der stables mønter med den anden. Og nåh ja, så vil SF arbejde for, at der både vil blive bygget klogt, grønt og fleksibelt, når de nye skoler skyder op af jorden. Vorherre til hest. Det er flotte ord – men helt ærligt – hvor efterlader det os?

Alternativet har meldt rent ud. De ikke kan bakke op skolelukninger.

På den røde side er der så Enhedslisten tilbage. Jer har jeg stort set intet hørt til efter forslaget om skolelukninger blevet præsenteret. Men jeg kan alligevel forstå, at Enhedslistens byrådsmedlem, Peter Kjær, bakker op om skolelukninger. Det undrer mig grænseløst.

Men kære Peter Kjær og bagland, tiden er ikke til lege struds lige nu

For når jeg læser om Enhedslistens landdistriktspolitik fremgår det helt tydeligt, at Enhedslisten vil arbejde for at det også er attraktivt og tilgængeligt at bo i landsbyer og på landet. Det er meget svært at få øje på nu. Og på Enhedslistens hjemmeside kan jeg endda læse, at Enhedslisten arbejder på at genindførte lokale folkeafstemninger om skolelukninger, netop fordi en sådan beslutning har så gennemgribende og vidtrækkende konsekvenser for både den enkelte og for lokalsamfundet for helhed.

Men kære Peter Kjær og bagland, tiden er ikke til lege struds lige nu. Ud af busken! Uret tikker, men det er ikke for sent. Kom ind i kampen for landsbyskolerne.

Lad jer ikke kyse af borgmesterens slet skjulte trusler om, at det vil få konsekvenser for indflydelsen på budgetforhandlinger, hvis et parti bliver klogere og ikke længere bakker op om alle elementer i forslaget til ny skolestruktur. Det er spørgsmålet om skolelukninger simpelthen alt for vigtigt til.

Og lad for alt i verden ikke snæversynet kassetænkning og rationalistiske forsimplinger vinde over troen på alt det, som det er svært at sætte kroner og øre på. Plads til mangfoldighed, nærhed og fællesskab – det er rammen det bæredygtige liv på landet og landsbyerne. Og i centrum af alt det, der er skolen.

Så kammerater, ses vi på barrikaderne?

Publiceret 01 September 2020 04:00