Carsten Bach. Arkivfoto

Carsten Bach. Arkivfoto

Debat:

Skal de små landsbyskoler i kommunen lukkes?

Carsten Bach, forhenværende Medlem af Folketinget (LA), Edelsmindevej 7, Høver

debat Hvem er det egentligt der vil ha’ lukket de små skoler i Hylke og Bjedstrup?

Jeg spørg, fordi jeg ikke selv kan finde ud af det!

Som borgere i landsbyerne er vi jo helt til grin, og forløbet er da det mest vattede, vi har set fra byrådet til dato.

Borgerne og Lokaldemokratiet i Skanderborg Kommune er for mig at se igen blevet skyllet ud med badevandet under forhandlingerne om den nye struktur på børne- og undervisningsområdet.

Tilbage i foråret tabte alle kommunens børnefamilier kæben, da et bruttokatalog over forslag til en ny struktur for skoler og børnepasning blev offentliggjort.

Ingen kunne vide sig sikre på at gå fri af besparelserne.

Dermed havde byrådet snedigt spillet de enkelte skoler og daginstitutioner ud mod hinanden og kastet hele kommunen ud i en alles kamp mod alle. Ikke særligt kønt eller demokratisk men en fordel for politikkerne der i den sidste ende kunne "redde" de fleste skoler og institutioner fra lukning og blive dagens mand i skysovs.

Vi måtte nemlig som borger forstå, at ingen i byrådet rigtigt ønskede at lukke skoler.

Men det passede desværre ikke.

For nu hvor vi er blevet præsenteret for den endelige aftale, må vi konstatere, at der SKAL lukkes skoler i Skanderborg Kommune.

Mens Herskind og Stjær klarede frisag i denne omgang, bliver det igen de svageste børn og de mindste skoler, der må betale for at få systemet på Fælleden til at hænge sammen.

Selvfølgelig er det kun de mindste skoler, der lukker. Det er jo selvsagt også der de færreste vælgere bliver berørt, men det er også de små skoler der passer dårligst ind i den kommunale systemtænkning.

Var der nogen der sagde flertalstyranni?

Vi har været vidner til et absurd teater, hvor alle først bliver skræmt fra vid og sans og truet med lukning af deres lokale skole eller børnepasningstilbud, og hvor der til sidst laves en aftale som heldigvis sikre de største og mest systemtro tilbud. Borgerne i de største af kommunens byer kan ånde lettet op i den forvisning, at politikkerne igen har reddet dem fra den ellers visse lukningsdød.

Og når alle i første omgang er blevet truet med lukning trækker “de overlevende” sig efterfølgende fra debatten og tænker ”godt det ikke blev os der skulle lukke” og politikerne har på den måde fået nogenlunde ro på bagsmækken og står endda tilbage som redningsmænd hos flertallet.

Men hvem er det egentlig, der går ind for lukningerne, hvis ingen partier har foreslået det, hvordan er det så kommet med i aftalen?

Ingen partier vil tilsyneladende stå på mål for lukningerne! DF har endda allerede dagen efter aftalen blev indgået foreslået at ændre aftalen, så der ikke skal lukkes skoler alligevel.

Det er jo helt til grin og det mest vattede vi har set fra byrådet til dato. Ændringsforslaget fra DF har dog den fordel, at vi efter afstemningen får svar på hvem det egentligt er der vil lukke de små skoler i Hylke og Bjedstrup!

Publiceret 27 August 2020 17:00