Debat: Skånsom overgang og grønt byggeri

Søs Elmstrøm og Claus Leick, byrådsmedlemmer for SF

Forslaget til ny skolestruktur er ikke et ønskescenarie for SF - især ikke lukningen af to mindre skoler. Men vi erkender, at det er nødvendigt at tænke på en bedre udnyttelse af vores bygninger og at bruge kommunens penge anderledes, hvis vi skal sikre gode skoler og institutioner til de mange nye børn og elever, som kommer i de kommende år.

Forslaget fra Undervisnings- og børneudvalget er en bestillingsopgave, som et enigt byråd satte i gang sidste år. Nu starter forhandlingerne om indholdet af forslaget. Det handler om at spare penge og udnytte vores bygninger mere effektivt. Havde vi råd, ville vi selvfølge, holde fingrene langt væk fra landsbyskolerne.

SF vil i den endelige aftale om ny struktur for skoler og dagtilbud i Skanderborg arbejde for, at der skal tages mest muligt hensyn til de børn, som skal flytte til nye adresser og lokaler. Det bør ske som en glidende overgang, hvor børn og unge så vidt muligt slipper for skoleskift og kan gøre deres skolegang færdig, der hvor de er nu.

Der skal især tages hensyn til de sårbare unge, som går i et specialtilbud og som kan have svært ved store forandringer.

Samtidig skal vi bygge klogt, grønt og fleksibelt. Om ti år ser verden sikkert anderledes ud og vi risikerer at stå med bygninger, som vi ikke kan fylde med børn og elever.

Derfor vil SF i forhandlingerne arbejde hårdt for, at udvidelse af eksisterende skoler og institutioner bør ske som højkvalitets modulbyggeri i træ, som kan flyttes og genbruges til et andet formål, når elev- og børnetal efter en periode igen falder.

Skanderborg Kommune bør derfor i samarbejde med det lokale erhvervsliv udvikle bæredygtigt modulbyggeri af høj kvalitet i træ, som kan bruges på forskellige adresser og til forskellige formål de næste 10, 20 og 30 år.

Publiceret 25 August 2020 15:00