Debat: Bjedstrup Skole og Børnehus er hjerteblod

Kirstin Pinstrup ThomsenTidligere skoleleder ved Bjedstrup Skole og Børnehus

Hvordan kan I finde på at indstille skolen til at lukke? Den har været et levende undervisningssted i 162 år. Havde den været et mindesmærke, var den fredet.

Bjedstrup Skole og Børnehus ligger midt i et fantastisk stort skoledistrikt med en lige så fantastisk aktiv og engageret befolkning. Det skal man lede længe efter i Danmark. Skolen er samlingspunkt for landområdet og landsbyerne Illerup, Firegårde, Nygårde, Hemstok, Svejstrup, Boes og stationsbyen Alken. Tænk, at nogle politikere kan finde på at lukke en skole, hvor der både er en station og en købmand i området.

Vi har prøvet det før og vendt udviklingen.

Bevar Bjedstrup Skole og Børnehus. Alt andet er galimatias

I 1992 var elevtallet nede på 42, men aktive forældre i området tog skeen i egen hånd, som det også er tilfælde nu. Skolen var indstillet til lukning i fem dage, så trak politikkerne indstilling tilbage, så det kan lade sig gøre, hvis man som politikker har modet og tager imod analyser, argumenter og ønsker fra borgerne.

Som forældrene og skolen påpegede dengang gik elevtallet op. Det varierer over tid, blot få elever får prognoserne til at vælte. Omkring 2000-2010 var elevtallet på 154 altså et gennemsnit på 22 elever per klasse. Perfekt, så var vi pludselig ikke blandt de såkaldte dyreste skoler.

Skolen og Børnehuset er blevet udbygget og renoveret flere gange. Senest i 2000, så stedet er et rigtig dejlig og hjemligt sted at komme til. Skolen og Børnehuset bliver vedligeholdt flot og der har været mange frivillige i gang gennem tiden. Der er bl.a. bygget masseovn, sat solfangeranlæg op, installeret pillefyr og isoleret efter nye forskrifter. Udgifterne til driften er rigtig fornuftige.

Skolen og Børnehuset har gået foran med at udvikle spændende pædagogiske tiltag, som stedet er blevet landskendt for, bl.a. arbejdet med skolehaver, udeundervisning, projektarbejde, skolebytteture og læsning med samarbejde mellem skole, børnehave, dagplejen og Biblioteket med “hjertet i centrum”, og meget andet.

Hvis skolen var blevet lukket i 1992, ville al den udvikling, store mangfoldighed og livsglæde ikke blevet til noget. Tænk alt det de børn ville være gået glip af. Den inderlighed som lærere, pædagoger og ledere har lagt i børnenes udvikling er uvurderlig. De har en høj faglighed og er tæt på børnene og deres familier.

Eleverne fra Bjedstrup Skole klarer sig fagligt rigtig godt i det videre skoleforløbet. De er sociale, tør stille sig op og mene noget, og deres sanseapparat er blevet bombarderet og de er nysgerrige og eksperimenterende. Børnene har helt sikkert følt, at de var en del af noget stort. Derfor flytter vores gamle elever tilbage til området for at kunne være med til at præge deres børns skole, opvækstvilkår og fremtid.

Bevar Bjedstrup Skole og Børnehus. Alt andet er galimatias.

Må mangfoldigheden også leve på skoleområdet i Skanderborg Kommune.

Publiceret 20 August 2020 07:30