Hvordan passer man på sig selv, når man tilhører risikogruppen, men er nødt til at sidde på bagsædet i lang tid på Flexture med Midttrafik, spørger Kirsten Skau. Foto: Adobe Stock

Hvordan passer man på sig selv, når man tilhører risikogruppen, men er nødt til at sidde på bagsædet i lang tid på Flexture med Midttrafik, spørger Kirsten Skau. Foto: Adobe Stock photoguns - stock.adobe.com

Debat: Smittefare på Flexture med Midttrafik - jamen så må jeg jo blive hjemme!

Kirsten Skau har flere kroniske sygdomme, og er der for en af den, der særligt skal passes på, ikke får Covid-19. Her er hendes svar til debatindlægget fra Christina Nysten Justesen fra Midttrafik

Kirsten Skau, Alkenvej 48, Skanderborg

Kirsten Skau, Alkenvej 48, 8660 Skanderborg

I sit svar på mit læserbrev, tager Christina Nysten Justesen fra Midttrafik, ikke stilling til den reelle fare for smitte der er, når mennesker i særlig risiko gruppe vedr. COVID19 (iflg. Sundhedsstyrelsens retningslinier), henvises til at sidde under 30 cm fra en medpassager i en lukket personvogn i op til en time under en tur med Flextrafik.

Det er forståeligt nok, at Midttrafik følger de retningslinjer, de får andetsteds fra. Men hvem vil tage ansvar for, at man har glemt en risikogruppe i iveren på at åbne samfundet igen?

Jeg har skrevet til Transportministeriet, Sundhedsministeriet og Statens Serum Institut allerede i maj måned uden at få svar.

Som Fr. Justesen foreslår, har jeg skam henvendt mig til Skanderborg Kommune.

Der fastholder man at jeg skal visiteres til 'handicapkørsel' for at køre alene. Men jeg er ikke handicappet. Vi er mange, der stort set klarer os selv, selv om vi er ældre og har en eller flere kroniske sygdomme, der bringer os i risikogruppen. Det er ikke det samme som at være handicappet.

Det har taget mig tre uger at finde ud af, at det i virkeligheden er Region Midt, der bestemmer, hvordan reglerne tolkes. Ved henvendelse henviste Region Midt i første omgang tilbage til kommunen. Men dagen efter (d. 23. juni) lovede de et svar “hurtigst muligt”.

Jeg håber, det svar vil indeholde muligheden for at kunne henvende sig til egen læge og få en erklæring om, at man er i risikogruppen og derfor burde køre alene på Flextur.

Alternativt kunne Midttrafik indrette taxi´erne med en plexiglas skærm imellem de to passagerer på bagsædet, som man kender det fra supermarkeder og/eller udlevere masker til begge passagerer.

Så mens jeg venter på svar og samfundet “åbner” bliver jeg hjemme, aflyser blodprøver, genoptræning og udsætter lægebesøg - uden at vide hvor længe dette varer.

Publiceret 29 June 2020 09:00