Debat:

Vi skal have penge på bordet til grøn omstilling nu

Mira Issa Bloch, byrådsmedlem for Alternativet i Skanderborg og folketingskandidat

DEBAT I Alternativet ser vi klimaudfordringen som den vigtigste udfordring, vi overhovedet har - også her i Skanderborg.

I Alternativet ville vi være klar til at erklære klimanødstilstand i Skanderborg lige nu, hvis der ellers kunne samles et flertal for det. Det haster så meget med at handle. Ikke bare gøre noget, men gøre nok.

I Alternativet så vi gerne, at vi i det næste år bruger alle de penge, vi skulle have brugt på anlæg, skubber det hele et år, og bruger pengene til grøn omstilling i stedet - hvis vi ellers kunne få lov til det. I Alternativet er vi klar til radikale og omfattende tiltag.

Vi sagde på sidste byrådsmøde ja til en udmærket klimapolitik, som har mange gode konkrete forslag. Vi ser den her politik som en god start. Vi er dog bekymrede, fordi der ikke ligger en konkret plan og en økonomisk finansiering. Det vil sige, at for at de ting der står i klimaplanen skal blive til virkelighed, skal vi forhandle os frem til finansieringen, når vi budgetforhandlinger.

Vi er meget bekymrede for, at det kommer til at gå for langsomt. Hvis man ser på budgettet for de tidligere år, har der ikke været nok politisk vilje til at finde ret mange penge til grøn omstiling.

Et af de steder der haster og en af de ting vi er glade for i Å er, at der i Skanderborgs nye klimapolitik står, at vi skal 'understøtte løsninger, der kan mindske udledning af klimagasser fra landbruget', og den procces haster rigtig meget, fordi det er et af de steder, hvor der er en stor miljøbelastning.

Nye tal viser, at landbrugets udledning er 20 - 22 procent af det samlede udslip. Vokset fra 15,6 -22,4 procent på 10 år. Vi vil fra Å anbefale, at Miljø og Teknik særligt sætter skub i den proces, ikke mindst også af hensyn til vores drikkevand. En anden ting, der haster, er vindmøller og mere fri og vild natur.

P.s. Staten skal også give os flere penge til den grønne omstiling.

Publiceret 17 June 2020 06:00