Mindesten

Mindesten

Debat: Lad mindesten blive stående i Svejstrup - og giv Vestermølle en kopi

Hans Alexandersen, på vegne af Liv i landsbyerne

Debat Det er med en del undren, vi i lokalområdet Svejstrup og tilliggender har fulgt sagen og flytningen af Anders Nielsens mindesten.

For det første undrer det, at man går historieløshedens vej og fjerner mindesmærker fra deres oprindeligt tænkte placering, som også Peder Porse tidligere med rette har påpeget. Den aktuelle debat om netop mindesmærker peger jo ikke ligefrem i retning af, at det er ret vej at gå.

For det andet – og det er jo nok et tilfældigt sammenfald – vil man både fjerne en mindesten og nedlægge vores skole.

Tillad mig at påpege, at det ikke vidner om nogen større respekt for os i lokalområdet. Følelsen af at være marginaliseret og ”udenfor” vækkes nemt herude.

Lige netop at trykke på den ømme tå har man sandelig været gode til. Man kunne jo tænke sig, at der blev 'stukket fingre i jorden' lokalt, inden sådanne beslutninger dagsordensættes. Man havde måske fået ideer til en anderledes fremfærd, og jeg kommer da gerne med en ide: Lad stenen stå, opgrader skiltningen så folk faktisk ved, her er noget at stoppe op for. Lav lidt info-tavler med professionel museums- og formidlingsassistance, om Anders Nielsens’ vældige betydning for dansk landbrug og vores samfund, som vi kender det i dag.

Vestermølle kunne jo få lavet en kopi af stenen med mindeplade og kopier af ovennævnte info tavler. Jeg føler mig ret tryg ved, at der nok kunne rejses midler fra dansk landbrug og Arla / Danish Crown til en sådan øvelse.

Besind jer nu venligst derinde og omgør den her beslutning.

Publiceret 16 June 2020 16:00