Herskind er attraktiv, ifølge Sofie Boesen og Lars Dahl. Pressefoto

Herskind er attraktiv, ifølge Sofie Boesen og Lars Dahl. Pressefoto

Debat: Er der plads til en mindre landsby i Skanderborg Kommune?

Sofie Boesen og Lars DahlFællesbestyrelsen på Herskind Skole og Børnehus

Herskind er attraktiv og tilvælges, ligesom andre landsbyer i Skanderborg Kommune, af dem, der søger det lokale fællesskab. Vi har vores børn i samme institution fra de kan kravle til de kan køre bil. Det er en stor styrke for vores børnegruppe. Vi skelner ikke mellem årgangene - børnene har fællesskaber på tværs af disse. Vi er én samlet enhed: vuggestue, børnehave, indskoling, mellemtrin og udskoling. I landsbyerne underbygger skolens struktur vores fokus på, at skabe fællesskaber på tværs af alder og baggrund i lokalsamfundet.

I Herskind er vi stolte af at være en 'centerlandsby' og en af de helt vitale spillere i en centerlandsby er naturligvis skolen, men også de fritidsaktiviteter, som det giver at have en skole og et børnehus, der huser børn fra de er 0 år i vuggestuen og til de kan køre bil, når de går i klubben som 17 årig. Når de store elever har deres hverdag i udskolingen og i klubben, så oplever vi, at de engagerer sig i lokalsamfundet i en grad, som det ikke ses uden for landsbyerne. Vi oplever endvidere, at de unge flytter tilbage til Herskind, når de har afsluttet deres uddannelse og stifter familie.

Arbejdet med den nye skolestruktur i Skanderborg Kommune er stadig i fuld gang. Som borger i en landsby er det naturligt at bekymre sig for den fragmentering, som en eventuel strukturændring kan medføre for hele lokalsamfundets sammenhængskraft.

Det må derfor være et klart incitament for hele byrådet til at gentænke og overveje skolestrukturen, så der også er plads til de mindre lokalsamfund i Skanderborg Kommune.

Publiceret 12 June 2020 09:30