Debat:

Flyt mindeanlægget til Vestermølle

Placeringen af mindeanlægget i nærheden af Svejstrup Østergaard var naturligt i 1928. Det var en anden tid og et andet samfund

Hans Struve, Elmevej 4, Skanderborg

DEBAT Der er to valgmuligheder for mindeanlægget for Anders Nielsen, Svejstrup Østergaard. Man kan flytte det til Vestermølle, hvor Anders Nielsens liv og virke kan formidles i en bred landbohistorisk sammenhæng, og hvor der allerede er et forskningsbaseret virtuelt museum om ham og hans tid. Den anden mulighed er at satse på, at Skanderborg Kommune vil lade et anlæg, som kommunen i årevis har misligholdt, genopstå som Fugl Phønix – i passende afstand fra vejen med tilhørende nyanlagt parkeringsanlæg. Det kan så ligge der som et isoleret fænomen i landskabet uden den ramme for formidling, som Vestermølle kan byde på. For mig er valget ikke vanskeligt. Flyt anlægget til Vestermølles velplejede omgivelser, hvor det kan inddrages i omvisningerne af de mange gæster, der årligt besøger stedet, og hvor mange skoleklasser også har fundet vej.

Placeringen af mindeanlægget i nærheden af Svejstrup Østergaard var naturligt i 1928. Det var en anden tid og et andet samfund, hvor det lokale havde større vægt end i dag, hvor man færdedes i andre køretøjer i et andet tempo. En tid hvor søndagsudflugter til nære mål var det mulige og hvor et besøg på et mindeanlæg var en del af tidens kultur. I dag er er vejen udvidet, hestevognene forsvundet, bilerne passerer hurtigt forbi. Mulighederne for oplevelser er utallige og fokus ligger på de store kultur- og oplevelsescentre.

Meget få kender noget til Anders Nielsen og hans store betydning for andelsbevægelsens organisatoriske udvikling, som kunne give anledning til at opsøge anlægget, og Birte Andersen forestiller sig næppe at kommunen skal investere i et formidlingscenter derude i landskabet. Der vil ikke vil blive trængsel på den parkeringsplads! Efter nogle få år vil anlægget igen blive glemt og ligge misligholdt hen, hvad der ikke er usædvanligt i Skanderborg Kommune.

Hvis mindeanlægget derimod flyttes til Vestermølle, som Anders Nielsens direkte efterkommere ønsker det, sparer kommunen penge til anlæg og vedligehold, mens Vestermølles gæster i en kulturhistorisk kontekst kan få indsigt i, hvorfor Anders Nielsens samtid ville hædre ham ved at anlægge et symbolske mindeanlæg i nærheden af hans gård i Svejstrup, som ligger lige i nærheden af Skanderborg.

Man kan vise disrespekt for kulturlandskab og historie på mange måder. Visionsplanen for Himmelbjerget, der blev præsenteret for et par år siden, viste ingen respekt for hverken landskab, kultur eller historie. Jeg husker ikke, at Birte Andersen dengang var afvisende overfor projektet, men det indgik selvfølgelig ikke i visionen, at tårnet skulle flyttes.

Publiceret 27 May 2020 14:30