Arkivfoto

Arkivfoto

Debat:

Kritik af Skanderborg Kommunes asfaltering

En ting jeg aldrig har oplevet i min tid er at man bruger en stiudlægningsmaskine til udlægning af asfalt på vejene

Karsten Jensen, ingeniør, Dalsvinget 13, Vrold, Skanderborg

debat Asfaltfirmaet NCC har nu været igang med udlægning af nyt asfaltslidlag i området. Det er jo dejligt, for det trænger det til. Inden jeg skriver mere er jeg nødt til at præsentere mig selv lidt. Jeg har cirka 40 års erfaring med brugen af forskellige asfalttyper og hvor de kan bruges. Først hos 'Colas Asfalt' på motorvej og siden hos Aarhus Kommune i 35 år, hvor jeg havde ansvaret for valg af den rigtige asfalttype og betaling for dette.

Skanderborg Kommune har en anden strategi. Selvfølgelig 'bedst og billigst', men her vejer billigst højest her og nu, selvom det billigste bliver dyrt ad åre. Det er Skanderborgs politikere, der har ansvaret for denne udbudsform, nærmest som en foregangskommune, hvor man ved en engangsbetaling lader et asfaltfirma vedligeholde offentlige veje i en årrække. Det er som at lade ræven passe hønsene.

Og jo, jeg har tit valgt 'bedst', for lidt mere betaling nu, for så at spare på sigt og undgå en masse borgerkritik. Ikke for at klandre 'NCC' egentlig, for de skal have økonomien til at holde ved denne udbudsform og vælger derfor lette og billige løsninger her og nu har jeg oplevet.

Lidt mere fagligt: Der bruges konsekvent 'asfaltbeton' (AB) på alle veje. Det bliver til en hård asfalt som ikke kan klare eksisterende revner. Revnerne vil igen være at se efter ét år med frost/tø. Men det ser pænt ud nu og her.

En ting jeg aldrig har oplevet i min tid er at man bruger en stiudlægningsmaskine til udlægning af asfalt på vejene, hvor det så bliver udlagt i tre baner med to samlinger? Det kan denne asfaltbeton ikke klare - der vil være to langsgående revner på hver vej næste år. Asfaltbeton duer ikke til disse samlinger og heller ikke på en i forvejen revnet belægning.

Og jo, jeg har skam talt med kommunens Entr.afdeling nogle gange og også den asfaltsanvarlige hos NCC, men uden at nogle har tænkt sig at vælge en mere vedvarende asfalttype.

Asfaltbeton bruges på store veje uden revner - eksempelvis motorveje. Asfaltudlæggerne, jeg har har talt med meddeler, at sådan gør man over alt i Skanderborg, ligesom på Legårdsvej sidste år.

Der er revnerne synlige nu. Der findes tre-fire andre løsningsmetoder, der kunne have forhindret dette.

Hvor ærgerligt. Hvor er et kommunalt tilsyn, der kan slå hælende i jorden og sige: 'Det her duer altså ikke'? Det er politikerne, der har ansvaret for denne udbudsform og tilmed uden noget som helst tilsyn fra Kommunens side.

Er det 'okay'? Jeg mener det det bestemt ikke, som det fremgår. Nogle, der måske er uenige med dette indlæg, må gerne kontakte mig.

Publiceret 26 May 2020 16:00