Anders Laugesen. Pressefoto

Anders Laugesen. Pressefoto

Debat:

To gode nyheder trods alt

Venstre har flere gange til pressen og via flere forskellige politikere udtalt, at vi finder reformen urimelig

Anders Rosenstand Laugesen, formand for Socialudvalget i Skanderborg byråd (V)

debat Venstre i Skanderborg byråd anser både det nuværende og fremtidige udligningssystem efter reformen for at være urimeligt, bl.a. fordi udligningssystemet ikke tager tilstrækkelig hensyn til de mange børn i Skanderborg Kommune. Venstre har flere gange til pressen og via flere forskellige politikere udtalt, at vi finder reformen urimelig. Derfor vil vi helst ikke skydes i skoene, at vi mener, at reformen er fornuftig eller en god nyhed.

Når der alligevel oven på udligningsreformen, og den første diskussion af den, er en god nyhed til borgerne i Skanderborg Kommune, så er det, fordi borgmesteren i sin meget citerede udlignings-pressemeddelelse, og efterfølgende briefing af offentligheden, havde regnet ca. 50 mio. kr. forkert, når det kommer til den økonomiske effekt af reformen lokalt hen imod starten af 2024. Denne fejlberegning skyldes, at borgmesteren havde overset, at udligningsreformen først får sin fulde effekt lokalt fra år 2024. Fejlberegningen er nu omsider erkendt i en ny pressemeddelelse, og det er jo fint. Udligningsreformen er altså ikke helt så slem de næste tre år, som den fremstod i borgmesterens dystre pressemeddelelse.

Det er også værd at bemærke, at udligningsreformens samlede konsekvens er flere penge til kommunen fra nu af og indtil starten af 2023, bl.a. fordi reformen sikrer kommunen et fast finansieringstilskud på 16 mio. kr. årligt foruden et par andre tilskud. Dette svækker de af venstrefløjen allerede nu fremførte argumenter for skattestigninger ganske markant. I år 2023 og fremefter giver den nye udligningsreform dog Skanderborg Kommune økonomiske udfordringer, da reformen fra da af vil betyde, at Skanderborg Kommune vil modtage markant mindre gennem Landsudligningsordningen fra staten og enkelte velstående nordsjællandske kommuner. Vi vil dog fortsat modtage flere hundrede millioner kr. årligt som indtægt via Landsudligningen.

Der er i øvrigt heldigvis intet i den nye udligningsreform, der peger i retning af, at Skanderborg bliver ”landets fattigste kommune”, som ellers er den besynderlige etikette, som alle andre partier end Venstre og Konservative af uransagelige årsager ønsker at sætte på kommunen i disse dage. Dette er også en god nyhed.

Publiceret 19 May 2020 17:00