Birgitte Majgaard (C). Pressefoto

Birgitte Majgaard (C). Pressefoto

Debat:

Kan vi regne med kommuneplanen?

Birgitte Majgaard, fmd. for Det konservative Folkeparti i Skanderborg kommune

Debat Når man står og skal købe hus, så kigger man i ejendomsmæglerens salgsopstilling, man kigger på huset og området, og så kigger man også på planerne for området. Man skal jo lige sikre sig, at der ikke er planlagt en motorvej eller et højhus i baghaven.

Nogle gange kan man så komme ud for, at naboen begynde det helt store byggeprojekt. Men så længe man har mulighed for at blive hørt ved store projekter, og hvor kommuneplaner bliver holdt, så må man jo finde sig i det. Det er præmissen.

Når man så ser forløbet med byggeprojektet Krøyer-Kielbergsvej og Banegårdsvej i Skanderborg by, så må husejere blive bekymret. For nu kan man åbenbart ikke regne med at blive taget alvorlig som nabo, endsige stole på kommuneplanen.

Vores byråd bruger mange ressourcer på at holde borgermøder om både det ene og det andet, hvor man flere gange med rette har kunnet sætte spørgsmålstegn ved udbyttet. Der har skam også for tre år siden været en høring om dette lejlighedskompleks, men de berørte borgere her må føle sig snydt.

Faktisk er naboerne meget glade for, at der skal bygges nyt. Men de må have fået sig et chok. Kommuneplanen tillader en bebyggelsesprocent på 60, men der åbnes nu op for 120! Samtidig skal de nu have mange lejligheder med indkig og en høj bygning, der kan kaste lange skygger ind i huse og haver. Det er for stort og for voldsomt for de nærmeste naboer grundet de store terrænforskelle.

Kommuneplanen har lidt indbygget elastik, der gør at man kan bygge højere og tættere, end der egentlig lægges op til. Men det er en politisk beslutning, hvor byggehøjde og størrelsen skal afvejes i forhold til hensyn til naboerne.

Formanden for Miljø- og Planudvalget (MPU), Claus Leick (SF) har i en periode gjort sig til fortaler for, at man skulle begrænse væksten og i højere grad styre byggeriet og udbygningstakten i kommunen. Senest har formanden signaleret, at man bør revidere kommuneplanen, så man kunne undgå projekter, der blev for store eller for høje. Samtidig bad han på byrådsmødet i onsdags byrådet om at sende byggeplaner i høring, der i den grad er på kant med kommuneplanen og tillader en fordobling er bebyggelsesprocenten. Det hænger ikke sammen.

På byrådsmødet sagde han, at alt er gået ordentlig til, og borgerne har været inddraget. Men i avisen d. 14. citeres han for, at processen ikke har været god eller fair over for naboerne. Man bliver i tvivl, om hvad han mener.

Claus Leick (SF) udtalte desuden i avisen: Vi står i en situation, hvor vi som kommune ikke kan springe fra det, vi tidligere har stillet bygherren i udsigt. Vi kan ikke stoppe det, der begyndte tilbage i 2017.

Det bekymrer mig, hvis en bygherre er blevet lovet noget uden om den rette demokratiske proces.

Det bekymrer mig, hvis boligejere ikke kan regne med kommuneplanen og en reel offentlig høring.

Det bekymrer mig, hvis bygherrer skal have deres sager trukket i langdrag og kørt på en måde, så de fra begyndelsen kommer på kant med deres nye naboer.

Vi har heldigvis mange dygtige bygherrer i kommunen, der gerne vil forny vores boligområder. Det skal vi støtte op om. Der er steder, som trænger. Og der er mangler boliger til alle de, der gerne vil bo i vores skønne kommune, samt til de, der gerne vil skifte bolig. Ligesom boligejere skal bygherrer kunne regne med kommuneplaner, høringsfaser mv., så de ikke ender med spildt arbejde.

Claus Leick virkede dog på byrådsmødet mere interesseret i at redde kastanjerne ud af ilden for kommunen og bortforklare en dårlig sag end at svare på de spørgsmål, der blev stillet. Klogere blev hverken byråd eller tilhørere. Det omtalte byggeprojekt bliver nu sendt i høring – uden Konservative stemmer.

Publiceret 04 May 2020 14:15