Munkekroen som den så ud umiddelbart inden, den i efteråret 2018 blev revet ned. Arkivfoto: Per Bille

Munkekroen som den så ud umiddelbart inden, den i efteråret 2018 blev revet ned. Arkivfoto: Per Bille

Debat: Har du glemt Munkekroen, Borgmester?

Af 5.a, Skanderborg Realskole

Kære borgmester Frands Fischer.

Her i 5.a har vi dannet fire byråd, hvor man valgte en borgmester i hvert byråd. I hvert byråd skrev vi alt ned, hvad der var godt ved Skanderborg, og hvad vi mangler her i Skanderborg. Vi forstillede os, at der kom nogle til byen, som måske overvejede at flytte hertil.

Alle byråd nævnte fx, at noget af det mest specielle, som vi har her i Skanderborg, som ikke mange byer har, er nemlig sådan en spænende, lang historie.

Vi har for eksempel Slots kirken, som vidner om at der lå et slot en gang, Holger Blom, Ole Lund Kirkegård, Købstads Stenen, som man også kan kalde Skanderborgs dåbsattest, Niels Ebbesen og Mindet.

Men vi mangler Munkekroen, så skal vi ikke se at få gjort noget ved det?

Alt det går langt tilbage i historien i Skanderborg. Og det er blandt andet det, der gør vores by helt særlig.

Vi tror på at nogen flytter til Skanderborg fordi de kan mærke, at byen den har en lang historie. Så skal vi ikke til at tage os lidt sammen og få rejst vores Munkekro.

I byrådene snakkede vi også om en strand. Men det ved vi jo, at vi ikke kan få, derfor skal vi også gøre lidt mere ud af Søbadet.

Vi kunne for eksempel få Munkekroen ud til Søbadet som et ishus. Vi kunne også foreslå at Munkekroen kunne komme til at ligge ved det nye Søbad ved Kulturhuset.

Så kunne det også bruges til slyngeldage. Så kan nogle fra Sølund få en vagt dernede om sommeren. Det vil måske gøre det lidt sjovere for beboerne på Sølund og vi andre kan få en lækker is.

Skanderborg vil gerne kendes på at være et godt sted for alle. En lille ishusopgave kunne gøre det endnu bedre at være beboer på Sølund.

Der er mange gode sportsfaciliteter, men vi synes, der mangler en miljøvenlig kunstgræsbane, som fx en sandkunstgræsbane ligesom oppe på Morten Børup skolen, inde midt i byen, fordi banerne inde i byen bliver påvirket af vejret.

Vi vil gerne bo i en grøn by, der kæmper for klimaet, derfor synes vi ikke om, at der fældes træer i vores flotte bøge skove.

Vi har tænkt på, hvordan det er at være borger fra fødsel til død i Skanderborg.

Vi synes, der mangler personale i de forskellige børneinstitutioner, og vi er bekymrede, for at skoler bliver slået sammen.

Der bor også mange ældre i Skanderborg og vi kunne godt ønske os at flere af dem kan få mere hjælp. Flere af vores forældre har erfaring fra områderne. Det er der vi har vores viden fra.

Vi ved godt, at Skanderborg skal betale mange penge til andre kommuner, hvor folk ikke betaler så meget i skat, fordi de ikke har så høje lønninger som mange har i Skanderborg.

Til gengæld synes vi, der er gode muligheder for ungdomsuddannelser.

Over halvdelen af forældrene i vores klasse kommer ikke fra Skanderborg, men er flyttet hertil, fordi byen har mange smukke områder, en lang historie og gode traditioner med kultur (vi tænker på Kulturhuset). De er flyttet hertil selvom mange af vores forældre arbejder uden for byen.

Så kære borgmester Frands Fischer. Vi synes, du er en rigtig god borgmester og vi er helt vilde med Skanderborg, men kan vi ikke godt få Munkekroen opført.

Kærlig hilsen 5.a på Skanderborg Realskole.

Publiceret 13 March 2020 15:00