Hotel Julsø gik op i flammer i fredags. Foto: Øxenholt

Hotel Julsø gik op i flammer i fredags. Foto: Øxenholt

Debat: Farvel til Bjergets lysende og livlige fod

Anders Hougaard, Folkets Bjerg

Anders Hougaard, Ildervej 11, 8680 Ry

Det var en ildevarslende lyd, der vækkede bjergegnen fredag morgen i sidste uge. Sirenerne fra en karavane af brandbiler skar gennem trætoppene og Rys gader.

I timevis hylede de røde lastbiler sørgmodigt, mens bjergegnens beboere gned søvnen ud af øjnene, og det gik op for dem, hvad der var fat. Det smukke, gamle hotel - bjergets lysende og livlige fod - stod i lys lue.

Stedet med den bøgeskovsmættede, summende og sommerlige atmosfære var pludselig blevet forvandlet til et rasende flammehav, der kunne ses adskillige kilometer borte af vantro øjenvidner.

Chok og sørgmodighed løb gennem bjergegnens beboere på gaden og på de sociale medier. Det var langt fra ”blot” en smuk bygning og en fremragende restaurant, der brændte.

Det var et pragtfuldt værk, som en familie havde skabt gennem næsten 20 år, og det var halvandet århundredes pulserende folkeliv, indlejret i de gamle brædder, der for tid og evighed gik op i røg.

Lykkeligvis kom ingen til skade. Men de mediebragte billeder af den ”overtændte” bygning var alligevel ubærlige.

Og denne kollektive følelse af ubærlighed er en stærk udmåling af hvilket sted Himmelbjerget er for mange af dem, der lever ved Bjergets fod. Der er ikke ”blot” tale om et stykke smuk natur.

Det er ikke ”blot” tale om et stykke historie. Og der er ikke ”blot” tale om et nostalgisk og minderigt stykke af Jylland, som alle danskere kender.

Det er tale om et helt særligt sted, som på en helt særlig måde ”bor” i de mennesker, der føler sig knyttet til stedet. Bygningerne, naturen og arkitekturen, som de er sammensat på dette sted skaber en gennemstrømmende ”personlighed.”

Og gennem de mange minder, de mange fortællinger og de mange års liv, der har sat sig i stedet fremstår Bjerget nærmest som et levende væsen. Et væsen, der skaber resonans i kroppen på den besøgende og som byder sig til som et fundament af identitet og hjemhørsforhold i Bjergets folk.

En del af dette væsen—dets lysende og livlige fod—er borte og dermed er hele Bjerget ramt. Det har fået mange til at ytre et stærkt ønske om, at Hotel Julsø genopføres på en facon, der er tro mod den nu nedbrændte bygning.

Folkets Bjerg bakker op om dette ønske og stiller sig til rådighed for eventuelle kommende samarbejder om at få genskabt en stemningsfuld bjergfod i stedets ånd. Reaktionen på tabet af det gamle hotel viser, at det er altafgørende, hvad man bygger på Bjerget.

Der er nødt til at være ”Himmelbjerg i det”. Vi ønsker alt det bedste for den ramte familie bag det gamle hotel og håber, at bjergets folk med tiden vil kunne samles om en ny epoke for den stemningsfulde port fra sø til bjerg.

Publiceret 04 March 2020 11:00