Debat: Hold Jer fra vores gymnasieelever

Regionsrådet vil bestemme, hvor man skal gå på gymnasium.

Martin Frausing-Poulsen, Kjeld Jensen og John Haarup Laursen, Dansk Folkeparti

Debat Medlemmer af Skanderborg byråd. Er man bosat i Skanderborg Kommune, så har man en forventning om, at man også kan gå på det lokale gymnasium i Skanderborg, men desværre har Regionsrådet en helt anden mening. De vil bestemme hvor man skal gå på gymnasium.

I Århus Kommune har man problemer både med at nogle gymnasier tiltrækker flere elever end de har plads til, medens andre mangler elever, og et andet problem er også med at der nogen steder er for mange etniske danske unge og andre steder for mange ikke etniske danske. Er det borger i Skanderborg Kommunes problem, nej mener vi i Dansk Folkeparties byrådsgruppe i Skanderborg Kommune.

Folk vælger at flytte til Skanderborg Kommune, hvor vi har rigtig mange skoler i by og på land, vi har flere uddannelse muligheder i kommunen og i blandt et velfungerende gymnasium, hvor de fleste af kommunens unge ønsker at skulle videreuddanne sig. Men sådan skal det åbenbart ikke være længere, for nu vil Regionen tvinge nogle af de unge at skulle på gymnasium i Århus.

I Dansk Folkeparti mener vi ikke at dette er rimeligt. Vi ved at flere familier flytter til Skanderborg Kommune, de ønsker ikke at deres børn skal vokse om i de hårde belastede områder i Århus, men med den strategi som Regions Rådet nu har besluttet, kan nogle af disse familiers unge mennesker skal tvinges ind til Århus for at gå på gymnasium der, og endda i et område hvor familien ikke ønsker at deres børn kommer.

Men det vil også komme til at betyde at nogle af de unge kommer til at skulle bruge længere tid på at komme til og fra skole, hvilket igen vil betyde at de vil få mindre tid til arbejde og fritidsinteresser. Selvfølgelig er der allerede nogle af de unge der vælger at gå på gymnasium i Århus, men for de fleste er det deres eget valg, medens det for andre skyldes at transporttiden til Århusiansk gymnasium er kortere.

Og netop transporttiden vil helt sikket komme til at spille ind i fremtiden, for håbet om at Regions Rådet vil etablere flere buslinjer ude i landområderne er nok ikke noget vi skal håbe på, nok tværdimod.

Så lad nu de unge selv bestemme hvor de vil gå på gymnasium, og hvis der er overkapacitet på de Århusianske gymnasier, så er der kun en vej ud af dette, nemlig at samle eleverne på nogle færre steder, og luk dem der ikke er brug for.

Publiceret 17 February 2020 07:00