Debat:

Hjælp til ensomhed

En 5. klasse flyttede i 14 dage undervisningen ind på et plejecenter. Unge og ældre hyggede sig sammen.

Bent Bennetsen, Duevej 3, Skanderborg, medlem af Skanderborg Seniorråd

Debat Vi lever i en tid, hvor folk har nok i sig selv og derfor ikke har tid til hinanden, og det kan være medvirkende til, at mange føler sig ensomme, hvilket gælder både unge og ældre.

På vores plejecentre føler de unge sig ofte ensomme. Mange kommuner arbejder derfor med held med at skabe kontakt mellem unge og ældre. Og vi har set på TV, hvor stor glæde, disse to grupper kan have af hinanden.

Jeg deltog i et seminar, arrangeret af Herning Kommune, med titlen 'Når ældre og skolebørn lærer af hinanden'. Det begyndte med en skoleklasse, som besøgte et plejecenter gennem tre år. Projektet har siden spredt sig til fem skoler, hvor alle klasser i dag deltager. Blandt gevinsterne er mindre ensomhed.

Man mente, at Folkeskolen og plejecentrene havde flere udfordringer, som de kunne løse sammen og derved gøre hinanden stærkere. Det var helt utroligt, hvad vi kunne høre om de oplevelser, der er kommet ud af projektet - til gavn for alle.

Jeg har på Internettet fundet en artikel om en kommune på Sjælland, som lavede et forsøg, hvor en 5. klasse fra skolen i 14 dage flyttede undervisninger ind på et plejecenter. Forsøget blev fuldt på video, og her kunne man se, hvordan unge og ældre hyggede sig sammen.

Andre kommuner er begyndt af ansætte 13-17-årige, som skal være med til at sprede hygge omkring de ældre. Formålet er blandt andet at skabe interesse for Social- og Sundhedsfaget.

Jeg er også blevet gjort opmærksom på flere artikler, hvor børnehavebørn er med til at bekæmpe ensomhed hos ældre. Jeg ved godt, at vi i Skanderborg Kommune allerede bruger lidt af dette, men jeg ville gerne have sat tingene i faste rammer. Vi er mange, der ønsker, at Skanderborg Kommunes plejecentre vil udnytte de ovennævnte muligheder til glæde for både børn, unge, ældre, personale og pårørende.

Publiceret 28 January 2020 15:00