Dronning Margrethe besøgte i 2012 Landsbyen Sølund, og blev vist rundt i Guldhornet, som Sølunds sansehus tidligere var kendt som. dengang var Snoezelhuset - eller sansehuset - landsbyens stolthed. Nu er det kun en skygge af sig selv. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dronning Margrethe besøgte i 2012 Landsbyen Sølund, og blev vist rundt i Guldhornet, som Sølunds sansehus tidligere var kendt som. dengang var Snoezelhuset - eller sansehuset - landsbyens stolthed. Nu er det kun en skygge af sig selv. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Debat:

Trist skæbne for Sølunds Guldhorn: Snoezel-huset

Det er lige til at græde over at se, hvordan Sølunds Snoezelhus, der engang var landsbyens stolthed, nu er en skygge af sig selv. Venstres Søren Erik Pedersen synes ikke, det kan være rigtigt

Søren Erik Pedersen, medlem af Venstres byrådsgruppe

debat Da jeg, som socialudvalgsformand, i 2012 viste Dronning Magrethe rundt på Sølunds sansehus, var jeg meget stolt over at kunne vise dronningen Sølunds Guldhorn. (Navnet kommer af, at huset form er som et guldhorn)

I dette hus kunne Sølunds beboere, som har betalt huset, få en oplevelse, hvor sanserne kom i brug. En døvstum beboer kunne liggende i en vandseng opleve rytmen i kroppen via vandsengen.

Et andet rum kunne via mange skærme vise oplevelsen, når man sejlede på Gudenåen og Ry-Silkeborg søerne. Det rum kunne via kontakter omdannes til et kirkerum, og der kunne afholdes gudstjeneste.

Kirkerummet blev i øvrigt indviet af daværende Biskop Kjeld Holm. Lige udenfor sansehuset var der en mindemur, hvor beboerne kunne sætte lys, når sorgen over en afdød ven eller et familiemedlem skulle bearbejdes.

Husets sansehave blev til virkelighed ved at Hedeselskabet og fhv. borgmester Aleksander Ågård donerede et anseeligt beløb.

Alt sammen noget Sølund og Skanderborg Kommune med rette kunne være stolte over at kunne tilbyde Sølunds beboere. Beboere, for hvem det eller kunne være sparsomt med oplevelser.

Og da jeg forleden gik tur i området og lagde ruten forbi Sansehuset, var der at se kun minderne tilbage. Jeg fik det rigtigt dårligt.

Huset ser forladt ud. Haven er groet sammen. Mindemuren ligner ikke en mur, der er værd at mindes. Murstykker er faldet ned, så vand og dermed frost rigtig kan få fat.

Da den nye børnehave med adresse på Sølund skulle vedtaget, bragte jeg Sansehsuet i forslag, hvilket jeg aldrig skulle have gjort, og det var endda før at ”kloge kvadratmeter” havde fundet sit indtog i Skanderborg kommunes ordbog.

Jeg ved godt, at der er mange gode undskyldninger for, hvorfor man ikke lige kan gøre dette og hint, men alligevel kan vi simpelthen ikke være dette bekendt.

Dette er værdier, bygget omkring 2010, som blot får lov at forfalde.

Vi bruger masser af penge på at bygge masser af mursten, mens andet forfalder - kan det virkeligt være rigtig, kære borgmester og byråd?

Publiceret 12 December 2019 19:00