Foto: Per Bille

Foto: Per Bille

Debat: Minimumsnormeringer kom på Finansloven, men ikke i mål

Skanderborg Kommune skal stramme op, lyder det i dette læserbrev

Af
Anna Opstrup Larsen

Thanesvej 10

8660 Skanderborg

Sent mandag den 2. december blev der endelig enighed om en finanslovsaftale mellem regeringen og dens støttepartier. Det blev en finanslov med fokus på klima og daginstitutioner – og minimumsnormeringer har med god grund trukket mange overskrifter.

Det er historisk, at der er blevet vedtaget en lovbunden minimumsnormering på 1 voksen til 3 børn i vuggestuen og 1 voksen til 6 børn i børnehaven. Det er historisk, at der bliver tilføjet midler til børneområdet efter 40 år med nedskæringer. Og det er historisk mange penge, der er tale om – en halv milliard kroner i 2020 stigende til 1,6 milliarder i 2025 ud af en reserve på 2,1 milliard kroner om året. Det ER historisk! Sammen har vi knækket en kurve, der er gået nedad i 40 år.

Der skal arbejdes nationalt for at få flere penge hurtigere ud til børnene i daginstitutionerne

Men det er ikke nok. Det er ikke nok lige nu, og det er ikke engang nok i 2025. Selv med 1,6 milliarder kroner i ryggen i 2025 vil aftalen kun betyde 0,3 voksen mere på hver stue. Det betyder at den årgang børn, der er født i 2019, kun lige kommer til at opleve fuldt implementerede minimumsnormeringer, inden de skal starte i skole. Derfor er mange forældre frustrerede. Vi er trætte, men må indse, at kampen ikke er slut. Der skal arbejdes nationalt for at få flere penge hurtigere ud til børnene i daginstitutionerne. Arbejdet frem mod næste finanslov starter nu. Og der skal arbejdes lokalt for at få nogle ambitioner ind i børnepolitikken.

Voksne i børnehøjde, tak

For vi er vel enige om, at der findes et minimum for, hvad vi kan byde de mindste? Det er de førende forskere i hvert fald, og det handler om 1 voksen til 3 børn i vuggestuen og 1 voksen til 6 børn i børnehaven – som absolut minimum. Det skal være voksne som børnene kan få fat i – altså, i børnehøjde.

Og vi er vel enige om, at vi er langt under det minimum? Når Skanderborg Kommune taler om normeringer medregner de ledere, administrativt personale, vikarer og den tid, der går med dokumentation. Men virkeligheden for børnefamilier ser helt anderledes ud. Mange forældre kan tælle 2 voksne til 45 børn på legepladsen når de henter børnehavebørn om eftermiddagen.

Så hvad skal Skanderborg kommune gøre ved det? Her er er par idéer:

Lav en tidsbegrænset investering i daginstitutionerne, der kompenserer for optrapningen af midler fra finansloven. Ved at sikre det absolutte minimum af voksenkontakt allerede i 2020 taber vi ikke hele årgange på gulvet frem til 2025. Det bliver lovbundet lige om lidt, så vi kan lige så godt komme i gang.

Lav reel opgørelse

Lav en opgørelse af den reelle normering i Skanderborg Kommune – i børnehøjde. Så ved vi hvor vi står. Lige nu dækker opgørelserne over alt muligt, der ikke er tilgængeligt for vores børn. Vi har brug for en opgørelse af hvor mange voksne, der faktisk giver børnene mulighed for voksenkontakt – en opgørelse i børnehøjde.

Børnene er vores fremtid og vores ansvar

Start en positiv debat om hvad vi vil med vores mindste. I stedet for at tale om hvor lidt vi kan slippe afsted med at betale, så lad os tale om hvor godt vi kan gøre det. Børnene er vores fremtid og vores ansvar.

De kan ikke selv gå på gaden, skrive læserbreve eller råbe højt. En investering i dem er en investering, der vil kunne mærkes i skolen og ungdomsuddannelserne, og på arbejdsmarkedet og det sociale område i mange år fremover.

Og når forældre trygt kan aflevere deres børn, så er de også mere produktive medarbejdere i virksomhederne. Lad os diskutere drømme for vores børn - det fortjener de.

Publiceret 11 December 2019 16:00