Debat: Vokseværksproblemer er ikke tilflytternes skyld

Jeg tænker, vi allesammen er bedre stillet ved at betragte hinanden som fuldgyldige borgere, lyder det fra Patrick Bay Damsted

Af
Patrick Bay Damsted

Prins Christians Vænge

Skanderborg Bakker

8660 Skanderborg

Vinklingen på UgeBladets temaserie om 'vokseværk' og opdrag til svar er, at det er tilflytterne, der er problemet. Det er en utrolig ærgerlig og farlig vej at begive sig ned ad. For det første er det en politisk beslutning at kommunen ønskede vækst i befolkningstallet, og for det andet bliver der jo intet bygget, som ikke er en del af byplanen.

Allerede i tråden på Facebook kan vi se polariseringen. For eksempel bliver der anvendt udtrykket "tilløbere og indfødte". Den polarisering er træls og overser det væsentlige, nemlig at vi alle, der bor i kommunen, fattig som rig, syg som rask, i job eller uden, ung, voksen eller gammel, med glæde af støtte eller hellere vil klare sig selv, skal have ordentlige muligheder og gode livsrum.

Hvis ikke vi passer på, ender vi borgere - om vi har boet her i fem måneder, fem år eller fem generationer, med at tro, "de andre" er problemet. Det er vi ikke. Problemet er de planer, der ikke er gennemtænkt og alligevel bliver gennemført. Og de borgere, der stolede på, at kommunen ville levere på det, de har lovet, men så svigter. Både nye og gamle borgere.

Jeg har boet i Skanderborg i halvandet år. Det er ikke mig, der bygger børnehave midt i folks skovudsigt eller vedtager vækstplaner og deraf følgende byplaner, som viser sig at give kæmpe udfordringer budgetmæssigt, fordi byrådet tilsyneladende ikke kender til almindelig planlægning og periodisering af indtægter og udgifter.

Tomme huse, lækre omgivelser

Jeg blev inviteret til jeres by. Se! Vi har tomme huse, lækre omgivelser, flinke naboer og god samfundsstruktur. Vil du ikke bo og betale skat her? Jo, det vil jeg gerne. Men jeg vil ikke dukke nakken, fordi andre synes, jeg er en tilløber. Og jeg vil ikke være andenrangsborger, fordi nogen synes det er min skyld, at byrådet ikke kan gennemskue helt almindelige sammenhænge.

Jeg tænker, vi allesammen er bedre stillet ved at betragte hinanden som fuldgyldige borgere, som sammen skal have et godt liv i et godt område. Og så rette vores opmærksomhed mod dem, der er valgt til at få det hele til at hænge sammen, nemlig byrådspolitikerne. Dem skal vi bede forklare, hvordan de mener, vi får skabt et bedre Skanderborg, fremfor at udskamme hinanden, mens byrådet arbejder videre uden opsyn.

Publiceret 07 November 2019 15:15