Der er fældet 70 i Dyrehaven i Skanderborg. Til gengæld plantes der 120 nye. Arkivfoto Anders Boll/Smukfest

Der er fældet 70 i Dyrehaven i Skanderborg. Til gengæld plantes der 120 nye. Arkivfoto Anders Boll/Smukfest

Debat:

Tvivlsomt CO2-regnskab når det fældes træer i Smuk-skoven

Hvordan hænger kommunens vilje til at gå den grønne vej sammen med 70 fældede træer i festivalskoven, spørger Karl Aage Pedersen

Karl Aage Pedersen, Mosevangen 4, 8660 Skanderborg

Debat Den nyligt overståede Klimafredag nåede både Skanderborg og New York og en masse andre byer verden rundt. Unge i Skanderborg opfordrede byrådet til at gøre noget ved klimaet, og så skal de unge nok følge (skole)skemaet.

Borgmester Frans Fischer dukkede ifølge Ugebladets omtale op ved indgangen til Fælleden og modtog de unges brev med et 'Tak fordi I slår et slag for, at vi passer bedre på vores jord', samt lovord for de unges støtte til Fridays for Future og lovning på, at beskeden ville tilgå hele byrådet mv.

Virkelig fint. Mandag morgen efter den omtalte fredag startede der en fældning af 70 flotte bøgetræer i Dyrehaven for at Smukfest kan få plads til store bands med et gear, der åbenbart ikke kan være på de eksisterende rammer. Nok ikke lige det, der lå i de unges opfordring til at gøre noget ved klimaet, for hvordan ser CO2-regnskabet ud?

CO2 regnskabet, går det op?

Der loves, at der vil blive plantet nye træer et andet sted, men hvordan ser CO2-regnskabet ud på kort og mellemlangt sigt?

Ifølge Natur- og miljøpolitik fra 2015 i Skanderborg Kommune vil man fælde og beskære kommunale træer på baggrund af en faglig vurdering. Man vil ikke fælde og beskære alene begrundet i udsigt, skygge, nedfaldne blade mm.

Fint, men hvad er den faglige vurdering her, hvor 70 ældre træer må lade livet for at festivalen kan bevare og udbygge sin markedsandel i festivalmarkedet?

Ikke nok med de 70 træer. Ifølge opgaveudvalget omkring Dyrehaven og fremtidens festival skal den nuværende omladeplads udvides med 1300 kvadratmeter og en ny etableres på 1500 kvadratmeter. Hvor mange træer omfatter det mon?

Ingen pind og intet krat

Hertil kommer nogle mindre træer, krat og buske i forbindelse med etablering af større gangstier på festivalområdet. Ingen pind, intet krat og slet ikke små og store træer må stå i vejen for den store fest i skoven.

Skanderborg Kommune har tilsluttet sig regeringens ambitiøse 70 procents mål for reduktion af CO2 senest 2030. Det her er selvfølgelig en start på at gøre noget ved klimaet, men spørgsmålet er, om det peger den rigtige vej.

Ser lige i dagspressen at Malurt er hyret til at optræde på Smukfest 2020. Skulle man af uransagelige grunde ikke blive færdig med at flytte Bøgescenen 45 meter, og udvidelsen i øvrigt, så tror jeg, det er et godt valg med den sympatiske Michael Falck og Co. Deres gear er jeg sikker på kan være på den gamle scene.

Go' fest i bøgeskoven, hvis ellers der er noget tilbage!

Publiceret 01 October 2019 17:00