Debat: Ser fremtiden for vores handicappede lysere ud i 2020?

Af
Leif Johannsen

far til Thomas i Hus40

best.medl. Pårørendeforeningen

Landsbyen Sølund

Den nye socialdemokratiske regering har fornyligt forhandlet en ny økonomisk rammeaftale for 2020 med landets kommuner.

Aftalen er enestående i den forstand, at det er den største pose penge, kommunerne modtager i 10 år. Sammenlagt får kommunerne indbetalt 2,2 milliarder kroner på deres bankbøger til betaling af næste års velfærd. Ikke siden finanskrisen har kommunerne fået så mange penge til velfærd.

Det må være svært ikke at blive i godt humør på borgmesterkontoret og i Byrådet ude på Fælleden!

Det største økonomiske løft i 10 år.... Det er næsten lige så lang tid, vores handicappede i Landsbyen Sølund har haft økonomisk nedtur, og sammenlagt har fået lænset deres velfærd med 50 millioner kroner eller 20 procent af Sølunds budget!

Jeg har forståelse for kommunens iver efter at gøre Skanderborg lækker med kultur- og andre prestigeprojekter for nuværende og nye borgere, men hvis vores handicappedes velfærd med den anden hånd samtidigt beskæres, stopper min sympati!

Jeg savner iøvrigt at se borgmesterens tiltrædelseserklæring “der skal sluges kameler og prioriteres hårdt” gennemført i eget hus. Politikerne burde forlængst have spurgt sig selv, hvormeget kommunen selv kunne bidrage til økonomien gennem besparelser i administrationen og andre steder i kommunal regi. De penge der f.eks. bruges på dyre konsulenter, burde istedet bruges til at finde ud af, hvor der effektivt kan spares i kommunen.

Og så vil jeg håbe, at vi i år slipper for at se på, at køberkommuner ikke vil betale det, det koster at have sine egne handicappede boende på Sølund, men kynisk presser prisen. Det burde være en “hjertesag og ikke et udgiftsbilag” at betale det, det koster at overlade omsorgen af sine egne handicappede til Skanderborg Kommune. De udgør idag immervæk 75 procent af beboerne på Sølund!

Skåret i 9 år

Igennem 9 år har regeringen, køberkommuner og Skanderborg Kommune således hvert år skåret i vores handicappedes bosted, hverdag og trivsel på Sølund. Det bør stoppe nu.

Jeg har forståelse for kommunens iver efter at gøre Skanderborg lækker med kultur- og andre prestigeprojekter for nuværende og nye borgere, men hvis vores handicappedes velfærd med den anden hånd samtidigt beskæres, stopper min sympati!

De tilhører den svageste gruppe, som er afhængige af alle os andre inklusive vores folkevalgte politikere, og det gør ansvaret 10 fold større.

Med de flere penge og større råderum, kommunerne nu har fået fra regeringen, bør vores handicappede på Sølund være selvskrevne til at stå øverst på listen, når det erklærede velfærdsløft for 2020 skal fordeles.

God arbejdslyst med kommunens budget for 2020.

Publiceret 19 September 2019 16:00