Debat: Er lokalpolitik kun for politikerne?

Der er flere muligheder for som borger at blive hørt, konstaterer Hanne Stender Damkjær fra Alternativet

Hanne Stender Damkjær, Alternativet, Fasanvej 5, Hørning

Lokalpolitik kan, på trods af sit navn, virke som en fjern størrelse. Nogle borgere føler, at de folkevalgte så snart de er blevet valgt ind, stopper med at interessere sig for borgerne og bliver satte levebrødspolitikere.

Det kan jo heller ikke udelukkes, at der kan være enkelte tilfælde, hvor det er sådan. Mit indtryk af lokalpolitikere er dog et andet: At de faktisk arbejder seriøst med sagerne, ved siden af andet job/forpligtelser. Hvis man går ind i lokalpolitik for pengenes og magelighedens skyld, tror jeg man bliver slemt skuffet.

Men hvordan kan man som almindelig borger blive hørt, hvis man har nogle ønsker eller forslag til lokalpolitikerne. Der er flere muligheder. Jeg vil gerne nævne et par stykker her, da jeg tror der er mange, som ikke kender til dem.

1. Stil spørgsmål til byrådet: Dette er en mulighed for at sende sine spørgsmål vedr. Et emne til byrådet. Herefter skal man så møde op på førstkommende byrådsmøde og stille sit spørgsmål mundtligt. Så svarer borgmesteren og man kan til slut kort kommentere. Dette kan være en god måde at gøre alle politikerne opmærksomme på et emne, som man mener der bør handles på.

2. Rejs et borgerforslag: Lige som på landsplan er det også muligt at få et borgerforslag til behandling i byrådet. Dette kræver, at der er mindst 1.100 borgere i kommunen, der skriftligt bakker op om forslaget. Jeg vil meget gerne opfordre til, at hvis man sidder med en sag man finder vigtig, at man så opretter et borgerforslag. Selv om det er mange støtter man skal finde, kan Facebook og andre sociale medier være en god hjælp. For at støtte et forslag skal man logge på nem-id og kan så støtte digitalt. Det er altså nemt nok, men bliver desværre stort set ikke brugt i øjeblikket.

På kommunens hjemmeside Skanderborg.dk kan du finde de nødvendige oplysninger om, hvordan du stiller spørgsmål til byrådet eller stiller borgerforslag. Ellers er jeg sikker på, at man ved henvendelse til kommunen kan få vejledning i fremgangsmåden.

Måske går ting ikke altid så hurtigt i politik, som man kunne ønske. Dog kan det alligevel være virkningsfuldt på den længere bane, at nævne de ting man ønsker ændret. På den måde sættes der fokus på den pågældende sag og derfra kan der opstå bevægelse.

God sommer til alle.

Publiceret 02 July 2019 14:30