Thomas Cordtz.

Thomas Cordtz.

Debat: Nye toner fra venstrefløjen

Kommunen både bør og kan køre lidt længere på literen, mener byrådsmedlem Thomas Cordtz (C)

Når vi fra konservativt hold har foreslået tiltag, der kunne sikre større overskud til velfærd, har jeg ofte hørt venstrefløjen fastholde, at alle lavt hængende frugter for længst er plukket. Men med nyheden om, at borgmesteren vil igangsætte et analysearbejde, der skal afdække, om vi får nok for pengene, må der siges at være helt nye toner fra borgmesterkontoret og venstrefløjen. En tilståelsessag måske?

Skanderborg Kommune er er presset på økonomien i disse år. Vi bliver flere og flere om at deles om den service og velfærd kommunen tilbyder. Fra mange sider er der ønsker om flere penge, mere personale og flere varme hænder, nye bygninger, renoveringer og meget mere. Senest har forældrene i kommunen demonstreret for bedre normeringer i daginstitutionerne, og vores skoler kunne også trænge til et løft.

Bruges pengene rigtigt?

Det er i lyset af dette, at vi fra konservativt hold jævnligt har stillet spørgsmålstegn ved, om kommunen bruger pengene rigtigt. Det er min klare overbevisning, at der er penge at hente, vi kan bruge på fx velfærd eller på at lette skatten, hvis vi tænker os om, og gør tingene lidt anderledes. Kommunen både bør og kan køre lidt længere på literen, for derved at frigøre midler, vi kan overføre til velfærdsområderne. Det vil vi bl.a. gøre ved at konkurrenceudsætte flere opgaver og ved at invitere flere private udbydere ind i løsningen af velfærdsopgaverne.

Specielt det sidste har fået venstrefløjen til at gyse, men i budgetforhandlingerne sidste år kunne vi fra konservativt hold præstere et budgetforslag, der ville have givet os i omegnen af 75 mio. kr. mere til velfærd alene i 2019 – vel og mærket uden at have fjernet så meget som en krone fra kernevelfærdsområderne.

Skanderborg Kommune kunne ifølge Cepos spare 411.9 mio. kr. om året, hvis vi var lige så effektive som Vejle

Jeg fastholder derfor, at vi kan gøre tingene bedre og mere effektivt og skabe større overskud til at løse de velfærdsopgaver, vi skal løse. Skanderborg-modellen bør også kigges efter i sømmene. Vi har før kritiseret den, og meget tyder på, at den langt fra er så omkostningseffektiv, som man kunne ønske. Skanderborg Kommune kunne ifølge Cepos spare 411.9 mio. kr. om året, hvis vi var lige så effektive som Vejle.

Men fra konservativt hold hilser vi de nye toner velkommen og går aktivt ind i arbejdet for borgerne - for børnene, for de ældre og for de udsatte.

Publiceret 06 June 2019 13:00