Læserbrevsskribenten dropper flyrejsen og tager til Sct. Thomas i Skanderborg Sø i stedet. Foto: Google Maps

Læserbrevsskribenten dropper flyrejsen og tager til Sct. Thomas i Skanderborg Sø i stedet. Foto: Google Maps

Debat:

"Vi må dæmpe vores umættelige behov for materielle goder"

Bliver livet mon mindre værd af en mere klimaansvarlig levevis? Sådan spørger læserbrevsskribenten

Af
Niels Dygaard

Møllebakken 12

Skanderborg

Debat I min sommerferie skal jeg ikke til Madeira heller ikke til Maldiverne men til Sct. Thomas og Sct. Helena og vel at bemærke ikke med fly men i robåd! Det er da ikke muligt. Jo, absolut, og jeg vil gerne invitere dig med, for forklaringen er ganske enkel: Jeg tænker nemlig ikke på de to smukke tropeøer i det Caribiske Hav, men på de to skønne småøer i Skanderborg Sø. Dem glæder jeg mig til at besøge til sommer, for vi er nødt til at indse, at lykken ikke nødvendigvis ligger for enden af en lang og forurenende flyrejse, men ligeså fuldt kan findes et sted meget tættere på, som vi kan nå uden en voldsom klimabelastning.

Vi må med andre ord dæmpe vort tilsyneladende umættelige behov for materielle goder: Ny større bil - nyt modedikteret tøj – fjerne flyrejser, eksotiske krydstogter, de forkætrede røde bøffer ikke at forglemme – til fordel for en mere klimaansvarlig levevis. Bliver livet mon mindre værd af den grund? Næppe, men måske snarere mere rigt og mindre stressende med bedre tid til hinanden og de nære og betydningsfulde ting.

Vi må ikke være handlingslammede

Alt for længe har vi opført os som hovedpersonen i romanen ”Biedermann og Brandstifterne” af den schweiziske forfatter Max Frisch, hvor den pæne borger Biedermanns frygt for at tage konfrontationen med den brandstifter, der med fyldte benzintønder er flyttet ind på loftet i hans træhus, er stærkere end hans evne til at handle. Lad ikke os være ligeså handlingslammede over for den fare, der truer os, men hver især vedgå os vort personlige ansvar og ved vort eget eksempel vise vore politikere, at vi ikke frygter en ændring i vores levevis med en nedprioritering af diverse materielle goder, som vi indtil nu har anset for selvfølgelige.

Vi skal vise dem, at vi tværtimod er parate til den, fordi vi har indset nødvendigheden heraf og vil belønne dem for at vedgå sig deres politiske ansvar og udvise rettidig omhu i forhold til de katastrofale og formodentlig selvskabte klimaforandringer, vi står overfor. Vi skal gøre dem klart, at vi forlanger handling her og nu, for ”vores hus” er ligeså skrøbeligt som Biedermanns, og det står allerede i flammer. Derfor vil vi også straffe dem for tøvende fedtspil på klimaområdet. Begge dele får vi snart muligheden for ved det nærtstående valg til folketinget.

Publiceret 02 June 2019 16:00