Birte M. Andersen. Pressefoto

Birte M. Andersen. Pressefoto

Debat:

Vi skal styrke vores lokale friskoler

"Vi skal sikre et mangfoldigt skoletilbud - og det har Venstre gjort ved i flere omgange at styrke de frie skoler, samtidig med, at vi har investeret i at gøre folkeskolen bedre," lyder det fra Venstres Birthe M. Andersen

Birte M. Andersen (V), folketingskandidat i Østjyllands Storkreds

debat Landets fri- og privatskoler har udsigt til at miste 365 millioner kr., hvis Socialdemokratiet får vedtaget sit forslag om at sænke statstilskuddet.

I Skanderborg kommune har vi fem friskoler, der vil blive udsat for voldsomme nedskæringer med Socialdemokratiets forslag:

Det er Skanderborg Realskole, Gudenåskolen i Ry, Rudolf Steinerskolen i Skanderborg, Den Fri Hestehaveskole i Galten og Åskolen i Hørning.

Vi skal værne om det frie skolevalg - og vi skal sikre ro omkring friskolernes økonomi.

Tilsammen står de til at miste 3.150.000 kroner. Det vil få alvorlige konsekvenser i form af presset økonomi og færre timer på skemaet - eller øget forældrebetaling, så færre helt almindelige familier kan vælge en friskole.

En helt forkert vej at gå

Det er vurderet, at cirka 100 af landets i alt 552 friskoler må lukke som konsekvens af forslaget.

Det er den helt forkerte vej at gå.

Danmark har en unik tradition for frie skoler. For Venstre repræsenterer friskolerne en helt særlig værdi i vores samfund; et særligt fællesskab, hvor forældre selv frit kan vælge lige præcis den skole, der passer til deres børn.

Sidste år gik 121.000 danske børn på en fri grundskole, mens mere end 28.000 unge fik nyt perspektiv på liv og uddannelse på en af Danmarks mange efterskoler.

Vi skal sikre et mangfoldigt skoletilbud

Derfor har vi fremlagt Venstres Friskolepakke, som sikrer endnu bedre vilkår for de frie skoler. De skal kunne udfolde sig så godt som muligt, de skal have bedre muligheder for ansættelse af pædagoger, bedre muligheder for før-SFO.

Efterskolerne, der ofte også løfter et socialt ansvar skal have øget støtte.

Vi skal sikre et mangfoldigt skoletilbud - og det har Venstre gjort ved i flere omgange at styrke de frie skoler, samtidig med, at vi har investeret i at gøre folkeskolen bedre.

Vi skal værne om det frie skolevalg - og vi skal sikre ro omkring friskolernes økonomi.

Vi vil bevare muligheden for, at en bred vifte af danske børn kan få del i den danske friskoletradition.

Publiceret 24 May 2019 15:50