Debat: Skyttegrave og dialog ved valgmøde i Alken

Når vi taler om flygtninge og migranter, så begraver vi os i to lejre, mener EP-kandidat Dina Myrup Raabjerg

Dina Myrup Raabjerg, Kandidat til EU, Det Konservative Folkeparti

I Alken var der EU-debatmøde om flygtninge og migranter. Bølgerne gik højt, også selv om debatten var sober. For dette emne rører ved alt det svære; fædrelandskærlighed, næstekærlighed, frygt og frustration.

En mand i salen talte om muslimsk subkultur i Danmark og den splid, han mente det giver i vores samfund. Radikale Venstre indtog på sin side den position, at vores danske kultur da må være stærk nok til at kunne rumme de fremmede og nægtede at anerkende, at vi har et problem. Fronterne var trukket skarpt op.

Jeg ser med bekymring på, at nationalismen stiger over alt i verden

Jeg vil nøjes med at konstatere, at når vi taler om flygtninge og migranter, så begraver vi os i to lejre. Og fordi det berører os så følelsesmæssigt, kan vi ikke tale og handle sammen på en ordentlig måde. Derved bliver det uenigheden og ikke nødvendigvis de fremmede, der splitter os.

Stigende nationalisme

Jeg ser med bekymring på, at nationalismen stiger over alt i verden. Trump er sig selv først. Saudi nægter at tage imod muslimske flygtninge. Alternative für Deutschland har kronede dage. Det samme gælder Sverigesdemokraterne og Marine le Penn i Frankrig. Og så er jeg ikke engang begyndt med østeuropæerne.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at hvis det var den muslimske religion, der grundlæggende var problemet som en trussel mod den kristne kultur, så burde det være kristne og konservative – og ikke nationalisterne - der stormer frem. For de sidstnævnte har ikke megen kristen kultur i sit samfundssyn og politik.

Hvis man er bange for, at den kristne kultur vil forsvinde, hvorfor så ikke værner om netop den?

Interessant er det også, at kirken synes at være nogle af de bedste til at integrere nytilkomne. Uanset om disse har kristen eller muslimsk baggrund. Det er tankevækkende.

Negativ muslimsk påvirkning

Min oplevelse er, at den muslimske påvirkning rent faktisk flytter vores kultur i negativ retning. Men hvor nationalisterne kunne vælge kristne og vestlige redskaber, så vælger de i stede den hårde og kompromisløse tilgang, som de kritiserer den muslimske kultur for.

Dermed flytter de højreekstreme sig hen mod den kultur, de påstår, de ikke ønsker. Hvis man er bange for, at den kristne kultur vil forsvinde, hvorfor så ikke værner om netop den?

Min position i EU-debatten var - og er - at vi er nødt til at anerkende de lejre og følelser, der er i spil, og stoppe med at tvinge andre ind i vores eget verdensbillede. Vi må erkende uenigheden og kigge på, hvad vi rent faktisk kan blive enige om, når vi taler asylpolitik.

Ellers kommer vi aldrig til at kunne finde de fælles løsninger, vi har brug for, i hvert fald i EU. Og er der noget, vi har brug for i EU, så er det ro omkring asylpolitikken, for striden om den er ved at splitte os ad.

Publiceret 23 May 2019 14:30