Anders Rosenstand Laugesen. Arkivfoto

Anders Rosenstand Laugesen. Arkivfoto

Debat: Lukning af Dalbogaard vil være galimatias

Venstre anbefaler på det kraftigste, at byrådet på næstkommende møde 2. maj beslutter at bevare plejehjemmet Dalbogaard i Gl. Rye

Af Finn Pedersen, bestyrelsesmedlem i Venstre i Galten, Låsby og Ry og Anders Rosenstand Laugesen, formand for Socialudvalget (V)

Venstre anbefaler på det kraftigste, at byrådet på næstkommende møde 2. maj beslutter at bevare plejehjemmet Dalbogaard i Gl. Rye. Faktisk kan vi slet ikke se de gode argumenter for at lukke Dalbogaard, sådan som det ellers er planen, når det nye plejehjem i Ry åbner i december.

Dalbogaard er et godt og veldrevet Plejehjem, som nyder stor opbakning blandt både beboere, pårørende, frivillige, ansatte og borgerne i Gl. Rye. Plejehjemmet skaber med dets imødekommenhed, service, lidenhed og hyggelige stemning tryghed.

Vi skal som samfund passe på, at centraliseringen ikke går for vidt. Ikke alt skal samles i de større byer, for rigtig meget – inklusiv borgernes tryghed og det store frivillignetværk på Dalbogaard - går formentlig tabt, når man som fx Gl. Ryer ikke længere kan komme på plejehjem i den by, som man måske har boet i hele sit liv. For mange ældre vil en tvunget flytning væk fra Dalbogaard også bidrage til usikkerhed og utryghed.

Hvem har mulighed for at besøge en, når man havner på et plejehjem i en helt anden by? Vi ender meget let med ensomme plejehjemsbeboere som et resultat af centralisering, for den offentlige transport er desværre både temmelig mangelfuld og dyr. Det er i øvrigt umuligt at tage offentlig transport midt på dagen mellem Gl. Rye og Ry by.

Noget andet er, at vi akut mangler plejeboliger både i kommunen som helhed og i Ry-området. På samtlige plejehjem i kommunen er der nu fyldt op, så det er simpelthen magtpåliggende, at vi i byrådet hurtigst muligt prioriterer kapacitetsudvidelser – over hele kommunen. Dette kapacitetspres er et resultat af et stigende antal plejekrævende ældre og manglende investeringer i kapacitet.

Prioriterer vi ikke kapacitetsudvidelser snarest, så vil borgernes service lide mærkbar skade, og udgifterne til hjemmepleje vil utvivlsomt fortsætte med at stige drastisk, som vi har set det i den seneste tid. Også af den grund vil en lukning af Dalbogaard være vanvittig dyr for kommunen.

I Ry-området er udviklingen i kapacitet fuldstændig paradoksal. Fra i år 2015 at have haft 120 plejeboliger sigter byrådet nu mod alene at have 72 plejeboliger i Ry-området i slutningen af 2019. Dette er jo helt skørt, når man tager behovsudviklingen i betragtning.

Et resultat af kapacitetspresset er, at forvaltningen nu har indført et såkaldt visitationsstop til plejeboliger i Distrikt Ry. Dvs. at man for nuværende ikke længere kan blive henvist til en plejebolig i Ry-området. Dette visitationsstop kan Venstre overhovedet ikke stå på mål for politisk, og vi ønsker også af denne grund at bevare det gode, veldrevne plejehjem Dalbogaard. En snarlig beslutning om bevarelse af Dalbogaard vil med det samme kunne ophæve dette uspiselige visitationsstop.

Publiceret 25 April 2019 10:00