Thomas Cordtz (C) mener, at minimumsordninger udhuler det kommunale selvstyre. Arkivfoto

Thomas Cordtz (C) mener, at minimumsordninger udhuler det kommunale selvstyre. Arkivfoto

Debat: Ja tak til flere pædagoger, nej tak til minimumsnormeringer

Thomas Cordtz (K), byrådsmedlem, Lyngvej 14, 8680 Ry

Det kræver blot, at man holder igen med feel good- og nice-to-have-projekterne og fokuserer på kernevelfærds-områderne

Debat Lørdag 6. april var der demonstrationer for minimumsnormeringer i daginstitutioner mange steder i landet - også i Skanderborg. Selvom minimumsnormeringer måske på overfladen lyder som en god idé, er jeg ikke tilhænger af dem.

Det er og bør efter min mening være kommunernes opgave at prioritere mellem de forskellige serviceområder. At bede om at få dikteret et bestemt serviceniveau på daginstitutionsområdet fra Christiansborg udhuler det kommunale selvstyre. Man kunne også frygte, at kommunerne "ræser mod bunden" og kun vil levere det fastsatte minimum fastsatte.

Selvstyre en hjørnesten i demokratiet

Jeg forstår udmærket de forældre, der gerne vil have flere pædagoger til at tage sig af deres børn. Men det er en kommunalpolitisk opgave, og det skal de tale med deres kommunalpolitikere om.

I Det Konservative Folkeparti opfatter vi det kommunale selvstyre som en hjørnesten i vores demokrati, vi skal værne om. De borgernære beslutninger skal tages så tæt på borgerne som muligt.

Vi har altid som målsætning, at midlerne bruges mere effektivt på de borgernære, bløde velfærdsområder, så jeg vil for mit vedkommende rigtig gerne se på mulighederne ved efterårets budgetforhandlinger for at imødegå nogle af ønskerne.

Ikke feel-good og nice-to-have

Og det behøver ikke være vanskeligt. Det kræver blot, at man holder igen med feel good- og nice-to-have-projekterne og fokuserer på kernevelfærds-områderne. Det er netop det, vi til hver en tid i Det Konservative Folkeparti har argumenteret og arbejdet for.

Om vi så kan levere, er et spørgsmål om prioriteringer, og hvad partierne kan blive enige om. Men jeg fornemmer, at flere partier er i bevægelse og nu ønsker større fokus på kernevelfærden. Det har vi længe efterlyst fra konservativt hold, og derfor hilser vi det velkommen.

Men udfordringerne løses ikke ved at lade staten bestemme normeringerne. Det gør bare kommunalpolitikerne til administratorer, der i sidste ende ikke har indflydelse på ret meget, fordi Christiansborg bestemmer.

Ja-tak til flere voksne

I Det Konservative Folkeparti mener vi, at vi selv i kommunerne kan og skal tage ansvar for at give børnene i vores institutioner de bedste vilkår. Og så skal vi udvise tillid til vores ansatte og rent faktisk lade dem bruge deres tid sammen med børnene i stedet for papirarbejde og registrering.

Så ja tak flere voksne med tid og overskud i vores institutioner, men nej tak til minimumsnormeringer.

Publiceret 10 April 2019 15:07