Mira Issa Bloch. Pressefoto

Mira Issa Bloch. Pressefoto

Debat: Hvor er der en voksen?

Med de normeringer vi har, bliver vores børn ikke set, mødt og spejlet nok i deres hverdag pga. for få voksne, skriver Mira Issa Bloch (AL) i et læserbrev

Mira Issa Bloch, byrådsmedlem (AL) og folketingskandidat for Alternativet Østjylland

Jeg er glad for, at det nu kommer mere tydeligt frem i lyset, at det slet ikke er godt nok med vores dagtilbud. Der er tydeligvis alt for lidt voksne til de vigtige relationer.

Det glæder mig, at forældre og pædagoger nu råber op om, at det ikke er forsvarligt med de normeringer vi har. Jeg er meget enig og jeg kæmper gerne en politisk kamp for minimums-normeringer, der f.eks. ikke tæller leder m.m. med.

Europæisk og dansk forskning anbefaler en normering på én voksen til tre børn på vuggestueniveau og én voksen til seks børn på børnehaveniveau.

Med de normeringer vi har, bliver vores børn ikke set, mødt og spejlet nok i deres hverdag pga. for få voksne. Det har store konsekvenser for alle børn. For socialt udsatte børn kan det have fatale konsekvenser, fordi de heller ikke der hjemme har en stabil tryg voksen relation.

Børn skal kunne berolige sig selv og regulere deres opmærksomhed og følelser. Børn skal lære at sætte sig i andres sted og blive en del af sociale sammenhænge. Det lærer de kun, når de indgår i trygge relationer. Det er derfor vigtigt for børn, at de etablerer en tryg tilknytning til en voksen og udforsker verden og tjekker med de voksne, når de bliver i tvivl om, hvad de skal gøre.

Vi har en stigning i børn der mistrives, børn der får diagnoser, børn der skal have specialtilbud, børn med skolevægring. Hvad er grunden? Mit bud på en af årsagerne er, at der er for få voksne til de vigtige relationer.

”En af konsekvenserne ved lave normeringer er, at flere børn få udviklingsvanskeligheder.” citat Rikke Yde Tordrup børnepsykolog

Det vil sige, at det på alle måder er en rigtig dårlig idé ikke at prioritere nok voksne i institutionerne.

Det er derfor godt, der bliver råbt op nu. Med forældres og pædagogers tydelige protest i ryggen, bliver det nemmere for os politikere der ønsker bedre normeringer, at få andre politikere med på at prioritere området.

Jo flere vi er og jo højere der råbes, jo bedre.

Vi ses til demonstration: Hvor er der en voksen - 6. april i Skanderborg.

Publiceret 03 April 2019 14:00