Debat: Åbent brev til byrådet - hvem passer på vores børn?

Hvad gør man, når man gentagende gange oplever en pædagog – eller en vikar som børnene slet ikke kender – stå alene med 17 børn eller flere, spørger forældrepar

Af Annemette og Peter Hansen, Bøgevej 10, Skanderborg

Det lyder attraktivt, når Skanderborg Kommune i deres politikker skriver, at man ønsker at tilbyde unikke vilkår for børnenes opvækst og have de bedste daginstitutioner.

Virkeligheden er, at normeringerne i børnehaverne i Skanderborg Kommune ligger i den absolut dårligste ende i hele landet. Samtidig er børnene i børnehaverne i Skanderborg Kommune yngre - og kræver dermed langt flere ressourcer - end i nabokommunerne. Således starter de allerede i børnehave, når de er 2 år og 9 måneder – væsentligt tidligere end i hovedparten af landets øvrige kommuner. Hertil kommer, at det er ganske få børn i Skanderborg Kommune, der får lov at blive skoleudsat.

Virkeligheden er, at normeringerne i børnehaverne i Skanderborg Kommune ligger i den absolut dårligste ende i hele landet

Dokumentaren 'Hvem passer vores børn' understreger endvidere, at virkeligheden ser langt værre ud, end tallene viser. Det harmonerer desværre også med den virkelighed, vi som forældre er tilskuer til – på trods af dygtige pædagoger, der gør deres for, at vi kan være trygge, når vi afleverer vores børn.

Pædagoger står alene

Men det er svært, når man gentagende gange oplever en pædagog – eller en vikar som børnene slet ikke kender – stå alene med 17 børn eller flere. Når man dagligt hører ens barn fortælle, at han er blevet slået – men der var ingen voksen i nærheden, som så det eller kunne trøste. Når ens barn endelig tager mod til at fortælle en voksen om sine nye fine sko, men den voksne ikke har tiden til at registrere det, og han derfor møder endnu et nederlag i opbyggelsen af et godt selvværd.

Når ens barn ikke har opnået en tæt relation til bare én af de øvrigt meget søde voksne i børnehaven, og derfor ikke vil lade dem trøste ham. Når ens barn vandrer hvileløst omkring, fordi der ikke er nogen, der har tid til at tale med ham og hjælpe ham i gang med en leg eller en social relation. Når ens barn fortæller, at der er nogle børn, der tager kvælertag på andre børn - og der ikke er nogen voksne, der har set det. Og lige så trist, at han ikke har tilliden til at fortælle det til de voksne.

Når ens barn fortæller, at han hver eneste dag er nervøs for at komme i børnehave. Nok på grund af alt det ovenstående. På grund af han ikke aner, hvad dagen i dag bringer af utrygheder.

Og I ønsker, at vores børn skal blive robuste. Hvordan skal de blive det, med de forudsætninger I stiller op? Når der ikke er tid til nærvær, tid til relationsdannelse, tid til at det enkelte barn bliver set.

Og I ønsker, at vores børn skal blive robuste. Hvordan skal de blive det, med de forudsætninger I stiller op?

Er det virkelig det, I mener med at have de bedste daginstitutioner? Er det det I mener med at have unikke vilkår for børnenes opvækst?

Hvad med de ressourcekrævende børn?

Og så har vi ikke engang talt om de ressourcekrævende børn, der i dag inkluderes i daginstitutionerne, uden at Skanderborg Kommuner tildeler institutionerne ekstra midler. De ressourcer som disse børn kræver, skal således også hentes i den i øvrigt dårlige normering - og bliver således frataget tiden fra de andre børn.

Og hvad med pædagogerne, som har en så grundlæggende vigtig rolle for vores børns udvikling. Hvordan passer vi på dem i alt det her? Hvordan undgår vi, at de går ned med stress? Hvordan tiltrækker og fastholder vi de dygtigste pædagoger med de arbejdsvilkår Skanderborg Kommune tilbyder dem?

Hvor er børnenes stemme henne i byrådet?

Hvor er børnenes stemme henne i byrådet? Hvor er pædagogernes? Hvor er forældrenes? Bedsteforældrenes? Og alle de fagfolk, der gang på gang har påpeget, hvor essentielle årerne i daginstitutionerne er for børnenes udvikling?

Hvor er det flertal, som sætter handling bag byrådets ord om at tiltrække unge og børnefamilier?

Hilsen et bekymret forældrepar.

Publiceret 23 March 2019 16:00